Världens godaste lussebullar

Nu ska här bakas lussebullar!

Nu ska här bakas lussebullar!

Lussebullar, lusselängder och lussekatter stod på att-göra-listan.

Lussebullar, lusselängder och lussekatter stod på att-göra-listan.

Min medhjälpare för dagen!

Min medhjälpare för dagen!

Nu kommer här receptet på världens godaste lussebullar. Jag har bakat och prövat mig fram genom åren och med detta recept känns det som jag är i hamn. Godare och saftigare lussebullar har jag aldrig ätit. Ni bara måste testa och tala om vad ni tycker. Jag bakade både traditionella lussekatter, lussebullar och lusselängder. Något olika tillagningstid men alla med samma goda lyckade resultat. Vilket utförande man väljer att göra bullarna i är en smaksak. I ingredienslistan för världens godaste lussebullar ingår inte kesella. Kesella är helt överskattat och troligen ett marknadsknep av Arla som vill sälja mer kesella till jul.

Äkta saffran från Gotland.

Äkta saffran från Gotland.

Jag lyxade till mina lussebullar genom att använda äkta saffran från Gotland. Det är både dyrt och svårt att få tag på men gav en riktigt fin saffranssmak. Glöm inte att oavsett vilken sorts saffran ni väljer mortla dessa med lite socker och låta dra i 1 msk sprit i minst 15 minuter. Gärna längre tid än så.

Testade ett nytt sätt att fläta längderna.

Testade ett nytt sätt att fläta längderna.

Gustafs fina lussekatter!

Gustafs fina lussekatter!

Nu ska bullarna jäsa.

Nu ska bullarna jäsa.

Även russinen blir mycket saftigare och godare om de får ligga och dra i sprit ett tag.

Ägg och dekoration på innan gräddning.

Ägg och dekoration på innan gräddning.

Bara fantasin sätter gränserna!

Bara fantasin sätter gränserna!

Som sagt, de här lussebullarna blev de godaste jag någonsin ätit. Saftiga, luftiga och smakrika. Extra stolt blev jag över mina längder. Testade ett nytt sätt att ”fläta”. Den första jag gjorde blev inte helt lyckad men den andra var perfekt! Ytterligare extra stolt blev jag också över Gustaf som hjälpte mig med baket. Han hade aldrig gjort lussebullar eller lussekatter förut och hans skills imponerade. Stolt son, stolt mamma!

Riktigt snygga saffranslängder.

Riktigt snygga saffranslängder.

Helt perfekta bullar och katter!

Helt perfekta bullar och katter!

Lussebullar

50 g jäst
5 dl mjölk
ca 17 dl vetemjöl
2 dl råsocker
250 g rumsvarmt smör
1 ägg
1 tsk salt
2 påsar saffran (à 1/2 g)

Fyllning: Hälften mandelmassa, hälften smör, vaniljsocker efter smak
Pensling: Ägg och sockervatten
Garnering: Pärlsocker och russin

Smula jästen i en bunke. Ljumma mjölken till 35-37 grader. Häll ned mjölken i jästen och rör om tills jästen löst sig. Mortla saffran med lite av sockret. Låt dra i 1 msk sprit minst 15 minuter. Blanda i saffranet, resten av sockret, rumsvarmt smör, salt och vetemjöl i degvätskan. Arbeta degen långsamt ca 2 min. Öka hastigheten och arbeta degen ca 10 min. Då hinner glutentrådar bildas och degen blir elastisk. Låt jäsa under bakduk till dubbel storlek, ca 60 minuter.

Ta upp degen på mjölad arbetsbänk. Knåda lätt.

Lussekatt: Rulla varje bit till en lång rulle och forma den till en lussekatt.
Lussebulle: Blanda mandelmassa, smör och vaniljsocker (vaniljsockret går också bra att strö över separat om man som jag glömde tillföra till fyllningen). Kavla ut till en rektangel och bred på fyllningen. Rulla ihop dagen till en rulle. Skär i lagom storlek.
Lusselängd: Blanda mandelmassa, smör och vaniljsocker (vaniljsockret går också bra att strö över separat om man som jag glömde tillföra till fyllningen). Kavla ut till en rektangel och bred på fyllningen. Rulla ihop dagen till en rulle. Klipp sneda snitt i rullen. Första biten viks nedåt och inåt. Övriga viks åt varsitt håll. Tryck till bitarna om nödvändigt för att längden ska hålla ihop bättre.

Lägg dem på plåtar med bakplåtspapper. Låt vila under bakduk i ca 45 minuter.

Pensla med uppvispat ägg. Garnera med pärlsocker och russin efter smak och tycke.

Lussekatter och lussebullar: Sätt ugnen på 225°. Grädda mitt i ugnen 6-8 min tills de fått fin färg.
Lusselängd: Sätt ugnen på 200°. Grädda mitt i ugnen ca 25-30 min tills de fått fin färg.

Koka socker och vatten till en sockerlag. De nygräddade bullarna kan sedan penslas med lite sockerlag för att behålla saftigheten i dem.

Jessica Sundberg

Jag heter Jessica Sundberg och är 47 år, bor i Stockholm med min man Mattias och mina två älskade barn Filippa och Gustaf. Bloggen Leva Sunt handlar om att leva sunt och hitta balans på alla plan i livet. Jag blandar kost och recept, träning och hälsa, resor och vardag och hur man får detta att gå ihop i livet som heltidsarbetande förälder. Bloggen är helt enkelt en livsstilsblogg nischat mot hälsa i vardagen med inriktning mot familj. För att komma i kontakt med mig kan du maila: jess.sndbrg@gmail.com eller jessica@attlevasunt.se.

Du gillar kanske också...

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *