Världens godaste och nyttigaste bär!

Mitt odlande börjar skörda frukt.

Mitt odlande börjar skörda frukt.

Kolla in vad det växer!

Kolla in vad det växer!

Äntligen börjar jag kunna skörda frukten av mitt odlande i pallkragarna hemma på tomten! Jag har redan fått en rejäl skörd av sallad och bladspenat och nu börjar de fantastiska och nyttiga jordgubbarna att mogna. Det har kommit massor av jordgubbskart så förhoppningsvis kan vi se fram emot en ganska stor skörd i år. Det har verkligen växt på  mycket i jordgubbspallkragen bara på ett år. Bara hoppas att de får vara fortsatt ifred från fåglar, rådjur, harar, egna och andras barn!

Nyplockade solmogna bär.

Nyplockade solmogna bär.

Magiskt med egen skörd.

Magiskt med egen skörd.

Jag gjorde den första skörden av de egenodade jordgubbarna idag. Och jag säger bara MUMS! Knallröda, söta, saftiga och helt fantastiska jordgubbar! Sååå gott! Jordgubbar är inte bara goda. De är mycket nyttiga också. De har skyhöga mängder antioxidanter som bland annat motverkar cancer och skadligt kolesterol. Dessutom innehåller jordgubbar rikliga mängder folsyra och C-vitamin, fibrer, magnesium, koppar, b-vitaminer och jod. Nyligen utnämndes jordgubben till den fjärde mest nyttiga frukten i en amerikansk undersökning.

Galet god pinocchio-tårta.

Galet god pinocchio-tårta.

Jordgubbarna satte pricken över i!

Jordgubbarna satte pricken över i!

Vår första skörd användes till en pinocchio-tårta som serverades till efterrätt på den lunch vi bjöd på idag. Vi hade Mattias systrar med respektive och barn över på en släktlunch. Tårtan var helt fantastiskt god och jordgubbarna var verkligen pricken över i!

Pinocchiotårta, 8 bitar

Sockerkaksdel:
75 g margarin eller smör
1 dl socker
1½ tsk bakpulver
4 äggulor
1½ dl vetemjöl
2 msk mjölk

Marängdel:
4 äggvitor
2 dl socker

Fyllning:
3 dl vispgrädde
Färsk frukt eller bär

Rör smör och socker till en jämn smet med elvisp. Tillsätt bakpulver. Tillsätt äggulorna, en i taget och rör smeten porös. Rör i mjölet och till sist mjölken. Bred ut smeten i en långpanna med bakplåtspapper på.

Se till att visparna är helt rena. Vispa äggvitorna till fast skum. Tillsätt socker och fortsätt vispa marängen några minuter. Bred marängsmeten ovanpå smeten i långpannan.

Grädda tårtan mitt i ugnen i 150 grader i ca 45 minuter. Låt tårtan kallna helt innan du tar loss den från pappret.

 

Jessica Sundberg

Jag heter Jessica Sundberg och är 47 år, bor i Stockholm med min man Mattias och mina två älskade barn Filippa och Gustaf. Bloggen Leva Sunt handlar om att leva sunt och hitta balans på alla plan i livet. Jag blandar kost och recept, träning och hälsa, resor och vardag och hur man får detta att gå ihop i livet som heltidsarbetande förälder. Bloggen är helt enkelt en livsstilsblogg nischat mot hälsa i vardagen med inriktning mot familj. För att komma i kontakt med mig kan du maila: jess.sndbrg@gmail.com eller jessica@attlevasunt.se.

Du gillar kanske också...

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *