Världens godaste och nyttigaste bär!
Äntligen börjar jag kunna skörda frukten av mitt odlande i pallkragarna hemma på tomten! Jag har redan fått en rejäl skörd av sallad och bladspenat och nu börjar de fantastiska och nyttiga jordgubbarna att mogna. Det har kommit massor av jordgubbskart så förhoppningsvis kan vi se fram emot en ganska stor skörd i år. Det har verkligen växt på mycket i jordgubbspallkragen bara på ett år. Bara hoppas att de får vara fortsatt ifred från fåglar, rådjur, harar, egna och andras barn!
Jag gjorde den första skörden av de egenodade jordgubbarna idag. Och jag säger bara MUMS! Knallröda, söta, saftiga och helt fantastiska jordgubbar! Sååå gott! Jordgubbar är inte bara goda. De är mycket nyttiga också. De har skyhöga mängder antioxidanter som bland annat motverkar cancer och skadligt kolesterol. Dessutom innehåller jordgubbar rikliga mängder folsyra och C-vitamin, fibrer, magnesium, koppar, b-vitaminer och jod. Nyligen utnämndes jordgubben till den fjärde mest nyttiga frukten i en amerikansk undersökning.
Vår första skörd användes till en pinocchio-tårta som serverades till efterrätt på den lunch vi bjöd på idag. Vi hade Mattias systrar med respektive och barn över på en släktlunch. Tårtan var helt fantastiskt god och jordgubbarna var verkligen pricken över i!
Pinocchiotårta, 8 bitar
Sockerkaksdel:
75 g margarin eller smör
1 dl socker
1½ tsk bakpulver
4 äggulor
1½ dl vetemjöl
2 msk mjölk
Marängdel:
4 äggvitor
2 dl socker
Fyllning:
3 dl vispgrädde
Färsk frukt eller bär
Rör smör och socker till en jämn smet med elvisp. Tillsätt bakpulver. Tillsätt äggulorna, en i taget och rör smeten porös. Rör i mjölet och till sist mjölken. Bred ut smeten i en långpanna med bakplåtspapper på.
Se till att visparna är helt rena. Vispa äggvitorna till fast skum. Tillsätt socker och fortsätt vispa marängen några minuter. Bred marängsmeten ovanpå smeten i långpannan.
Grädda tårtan mitt i ugnen i 150 grader i ca 45 minuter. Låt tårtan kallna helt innan du tar loss den från pappret.
Senaste kommentarer