Hönökaka
Lördagsmorgonen inleddes med nybakad hönökaka och ett glass chail-latte! Hönökaka bakar jag lite då och då, brödet är omtyckt av hela familjen. Inte det nyttigaste brödet, men helt okej. Receptet kommer från Allt om man men jag byter ut två deciliter av vetemjölet mot ytterligare 2 dl rågsikt för att få det lite grövre.
Hönökaka, 4 bröd
2 msk smör
5 dl vatten
50 g jäst
1 dl ljus sirap
2 tsk salt
2 dl rågsikt
14 dl vetemjöl
Smält smöret i en kastrull och tillsätt vattnet. Värm till 37°. Smula ner jästen i en degbunke. Häll på degvätskan och tillsätt sirap och salt. Arbeta in rågsikt och vetemjöl, Spara lite vetemjöl till utbakning. Arbeta degen 5–10 min. Låt jäsa ca 30 min under bakduk. Dela degen i fyra bitar. Kavla ut till runda kakor, ca 30 cm i diameter, på lätt mjölad arbetsbänk. Flytta över kakorna till plåtar med bakplåtspapper och nagga kakorna väl. Låt jäsa ytterligare 20–30 min under bakduk. Sätt ugnen på 250°. Grädda bröden mitt i ugnen 6–7 min. Låt bröden svalna på galler under bakduk.
Sedan vidtog lite julshopping. Vi lyckades faktiskt köpa klart i princip alla julklappar. Det som återstår är några som kommer på posten i veckan från web-beställningar och ytterligare en julklapp är uttänkt men måste inhandlas i veckan i city. Vi mellanlandade hemma för lite lunch (rester) och sen åkte vi iväg och köpte en takbox för att ha ytterligare packningsutrymme inför fjälljulresan (och övriga resor vi åker med bilen). Vi avslutade shoppingdagen på Willys med att handla den mesta av julmaten. Det som återstår där är mjölkprodukter och färska grönsaker. Känns så skönt att slippa stressa i veckan som kommer. Lugnet sprider sig i kroppen 🙂
Kvällens middag blev underbart god pizza från vår favoritpizzeria. Sammanfattningsvis en hektisk dag men mycket blev gjort och alla höll sig på gott humör!
Senaste kommentarer