One planet plate

One planet plate

One planet plate

En måltid för en levande planet.

En måltid för en levande planet.

Jag har skrivit mycket om den och kommer fortsätta att göra det. Självklart pratar jag om den gröna matrevolutionen Jag och min familj äter mer och mer vegetariskt och drar ner på köttkonsumtionen. Vi är inte ensamma. Inte mindre än en tredjedel av den svenska befolkningen tror att de kommer att äta mindre kött det kommande året. Lika många säger att de har dragit ner på sin konsumtion. Maten står för cirka en tredjedel av de svenska hushållens klimatpåverkan. För att inte riskera att medeltemperaturen höjs med mer än 1,5 i linje med de globala klimatmålen bör vi ändra våra mat- och konsumtionsvanor. Vi måste få ner matens klimatpåverkan med uppemot tre fjärdedelar. För att underlätta lanserar idag WWF matkonceptet One Planet Plate och Matkalkylatorn.

Vad behöver göras för att hållbarhetssäkra våra måltider?  Elin Röös, forskare, SLU

Vad behöver göras för att hållbarhetssäkra våra måltider? Elin Röös, forskare, SLU

Presentation av måltidskonceptet One Planet Plate och Matkalkylatorn, Anna Richert, matexpert WWF

Presentation av måltidskonceptet One Planet Plate och Matkalkylatorn, Anna Richert, matexpert WWF

Vad vill politikerna göra för att skapa fler måltider inom gränserna för en planet?  Politikersamtal mellan Sofia Arkelsten (M), Jens Holm (V) och Anna Richert, WWF

Vad vill politikerna göra för att skapa fler måltider inom gränserna för en planet? Politikersamtal mellan Sofia Arkelsten (M), Jens Holm (V) och Anna Richert, WWF

Hur är det att äta inom gränserna för en planet?  Staffan ”koldioxidbantaren” Lindberg har provat och twittrat i två månader.  Hur gick det? Staffan rapporterar

Hur är det att äta inom gränserna för en planet?
Staffan ”koldioxidbantaren” Lindberg har provat och twittrat i två månader.
Hur gick det? Staffan rapporterar

One Planet Plate ger en klimatbudget för våra måltider där högst 11 kilo växthusgaser per vecka får släppas ut. Det motsvarar 0,5 kilo per lunch eller middag. Basen i menyerna är växtbaserad. Gröna proteiner är basen och köttet är kryddan. Om kött eller fisk ingår är de valda med omsorg och har grönt ljus i WWFs guider. En majoritet av råvarorna kommer från växtriket. Fisken kommer inte från hotade bestånd och djuren har fötts upp med omsorg och med hänsyn till miljö och klimat.

Förslag på en One Planet Plate-vecka.

Förslag på en One Planet Plate-vecka.

Måltidsleverantörer, restauranger och skolor ligger nu i startgroparna för att införa detta koncept och självklart hoppas man att många fler hänger på. Även vi privatpersoner kan hänga på. Till vår hjälp lanseras Matkalkylatorn. Det är är ett digitalt verktyg som snabbt ger en uppfattning om matens klimatpåverkan. Den bygger på forskning från Chalmers. Man kan enkelt knappa in vad man tänkt äta till frukost, lunch eller middag genom att dra i olika reglage i kalkylatorn för kött, baljväxter och grönsaker. En måltid med större biff, ris och gräddsås kommer definitivt att visa rött. En tallrik med mycket baljväxter och grönsaker hamnar troligtvis på grönt och klarar målet att hålla utsläppen på 0,5 kg koldioxidekvivalenter.

Kocken bakom dagens One Planet Plate-märkta lunch.

Kocken bakom dagens One Planet Plate-märkta lunch.

Maten är uppdukad.

Maten är uppdukad.

Bakad rotselleri.

Bakad rotselleri.

Ugnsbakad spetskål med puylinser och riven ost.

Ugnsbakad spetskål med puylinser och riven ost.

Magiskt gott!

Magiskt gott!

WWFs Earth hour-bakelse.

WWFs Earth hour-bakelse

Den här bakelsen var sååå chokladig och god!

Den här bakelsen var sååå chokladig och god!

På pressträffen för lanseringen av One planet plate bjöds vi på en helt magisk lunch, inklusive efterrätt, som höll sig inom de rekommenderade ramarna på 0,5 kg. Lunchen var i princip helt vegansk (i princip då spetskålen hade toppats med en fantastiskt god riven ost). Det vi bjöds på var ugnsbakad rotselleri med en god kräm/mos och till detta ugnsbakad spetskål med puylinser och riven ost. Jag tog två portioner, sååå gott! Till efterrätt WWFs Earth hour-bakelse. Mmmmmums!

Jessica Sundberg

Jag heter Jessica Sundberg och är 47 år, bor i Stockholm med min man Mattias och mina två älskade barn Filippa och Gustaf. Bloggen Leva Sunt handlar om att leva sunt och hitta balans på alla plan i livet. Jag blandar kost och recept, träning och hälsa, resor och vardag och hur man får detta att gå ihop i livet som heltidsarbetande förälder. Bloggen är helt enkelt en livsstilsblogg nischat mot hälsa i vardagen med inriktning mot familj. För att komma i kontakt med mig kan du maila: jess.sndbrg@gmail.com eller jessica@attlevasunt.se.

Du gillar kanske också...

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *