Söndagsfrukost
Efter min och Mattias joggingrundor tog vi oss en härlig söndagsfrukost med barnen (och DN Söndag). Jag och Filippa ”bakade” croissanter från Sara Lee och så bredde vi frallor jag bakade i lördags (jag bakade dessa förra helgen också, de är mitt nya favoritbröd). Till detta tog jag en chai latte (Mattias en kaffe latte och barnen varm choklad) och sedan drack vi hempressad juice gjord på äpple, apelsin, mandarin, kiwi och morot. Underbar start på söndagen!
ENKLASTE FRUKOSTBULLEN, 8–10 små bröd
På kvällen
4 dl (400 g) vatten
1 tsk (10 g) jäst
8 dl (480 g) rågsikt
1 ½ tsk (10 g) salt
1 msk (25 g) honung
Rör ut jästen i vattnet och blanda sedan ner resten av ingredienserna. Du behöver bara röra tills allt blandats ihop ordentligt. Täck bunken med plast och ställ den i kylen över natten.
På morgonen
Skrapa ur degen på ett ordentligt mjölat bakbord. Dra ut degen till en lång rektangel, ungefär 10 cm bred och 40 cm lång. Vik sedan ihop den på längden så att den blir cirka 5 x 40 cm. Pensla på lite vatten, strö på solrosfrön och sist lite mjöl. Sätt nu på ugnen på 275 grader (eller så varmt det går) och låt degen vila medan ugnen blir riktigt varm, ungefär 30 minuter. Låt en plåt stå i ugnen under tiden.
Ta ut plåten ur ugnen och ställ den på spisen eller på några grytunderlägg. Dela degen i små bitar med en bakspade (har man ingen går en stekspade eller osthyvel alldeles urmärkt) och lägg degkluttarna på den heta plåten. Eftersom plåten är varm kommer bröden inte fastna, men om man vill kan man förstås lägga ett bakplåtspapper emellan.
Och så skjuts in i ugnen! Låt bröden stå inne tills de fått ordentligt med färg på ovan- och undersidan, ca 15 minuter. Ta ut bröden och låt dem svalna på ett galler.
Senaste kommentarer