Äppelkaka i miniformat
Det är inte ofta jag bakar nu för tiden. Varken matbröd eller kaffebröd. Nu kände jag att det var dags. Till fikat igår kväll gjorde jag en miniäppelkaka som bara var hur god som helst. Receptet hittade jag på Ninas blogg och kakan heter Ninas gammeldags äppelkaka. Jag halverade receptet och använde en lite mindre form. Kakan var underbart god och saftig. Passar perfekt att servera både med och utan vaniljsås. Jag älskar dock vaniljsås och tycker självklart att det höjer kakan en nivå om man har det till. Men där gör man som man vill!
Ninas gammeldags äppelkaka
3 st ägg
2.5 dl strösocker
1 tsk vaniljsocker
50 g smör
1 dl mjölk
3.5 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
1 nypa salt
120 g mandelmassa
2 st stora äpplen
2 msk smör
2 msk florsocker
2 tsk kardemumma
1 msk vaniljsocker
Sätt ugnen på 175 grader. Vispa ägg, strösocker och vaniljsocker vitt och riktigt pösigt. Smält smöret och rör i mjölken, blanda det med äggsmeten. Blanda vetemjöl, bakpulver och salt och vänd försiktigt ner det i smeten. Tillsätt riven mandelmassa i smeten. Kärna ur och skär äpplena i bitar. Stek dem i smör, florsocker, vaniljsocker och kardemumma tills de fått stekyta och börjar mjukna. Blanda äppelbitarna med smeten och fyll en smord och bröad sockerkaksform. Grädda kakan i mitten av ugnen i 25–30 minuter. Prova med en sticka, den ska inte vara kladdig.
Härligt att det smakade!!! Mums! 🙂
Kramar // Nina