Dokumentären alla bör se

Är det något jag ogillar starkt så är det mobbing. Både av barn och vuxna. Tyvärr förekommer det i vårt samhälle på alla nivåer i allt för hög grad. Vi måste alla börja handla och det nu. Vi kan inte sopa problemen under mattan längre. Många far illa och vi måste öppna våra ögon och agera.

Igår såg jag filmen Bully som jag fick hem i veckan. Den handlar om mobbing i skolsammanhang. Filmen visar vardagen hos fem barn och deras familjer under ett skolår. Deras vittnesmål tillsammans med inspelningar från klassrum, skolbussar och matsalar, ger en viktig inblick i de dagliga trakasserier många upplever. Några barn drivs till självmord av mobbningen, medan andra hotar sina plågoandar med vapen.

Bully är en film jag tycker vi alla ska se. Den berörde mig djupt. FY vad hemskt det är med mobbing.Det som skakade mig mest var hur samhället/skolan behandlar mobbarna resp de mobbade. Mobbarna gick ofta fria från skuld och det var mobbingoffren som istället fick ta smällarna och kritiken.

En kille som blev mobbad framför allt på skolbussen ville byta till en annan buss, men det fick han inte. Förklaringen från rektorn var att hon minsann har åkt med just denna buss och det förekom ingen mobbing eller trakasserier. Rektorn satt och sa detta utan att blinka fast vi sekunderna innan fått se mobbingen och slagen med våra egna ögon med kameran som hade filmat allt. Sen var det en annan pojke där läraren tvingade mobbaren att be mobbingoffret om ursäkt via en handskakning. Mobbaren sa förlåt och tog i hand utan känsla och mobbingoffret tyckte inte alls att denna ursäkt var tillräcklig. Då fick offret skäll av rektorn för att han inte tog i hand ordentligt… Ja, det fanns många såna här hemska fall i filmen.

Ett uttalande från ett av mobbingoffren har etsat sig djupt fast i mig. Han fick frågan hur han kände det när han blev mobbad och slagen. Svaret var att han också ville bli en mobbare och få känna makt. Är det inte så det tyvärr fungerar i samhället? Den som blir mobbad/nedvärderad/slagen, hemma/skolan/arbetsplatsen tar i sin tur sedan ut frustrationen på andra och blir ofta en mobbare, men i ett annat sammanhang eller senare i livet. Tragiskt men sant.

Filmen får högsta betyg av mig och som sagt, se denna film. Varför inte visa den i skolan?!

Jessica Sundberg

Jag heter Jessica Sundberg och är 47 år, bor i Stockholm med min man Mattias och mina två älskade barn Filippa och Gustaf. Bloggen Leva Sunt handlar om att leva sunt och hitta balans på alla plan i livet. Jag blandar kost och recept, träning och hälsa, resor och vardag och hur man får detta att gå ihop i livet som heltidsarbetande förälder. Bloggen är helt enkelt en livsstilsblogg nischat mot hälsa i vardagen med inriktning mot familj. För att komma i kontakt med mig kan du maila: jess.sndbrg@gmail.com eller jessica@attlevasunt.se.

Du gillar kanske också...

1 svar

  1. Nu är vinnaren dragen vem som vann Emilia pippi tröja från iob-butiken.

    Kika gärna på mina andra pågående tävlingar, dessutom kommer det upp en till under veckan!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.