Fest med paj och Glace au four

I lördagskväll hade vi gäster hemma. Vi bjöd på tre sorters pajer. Tyvärr tog jag inga kort på pajerna men recepten kan jag lägga ut ändå. Alla pajer fick utmärkta omdömen, men populärast var nog fetaostpajen.

Kebabpaj

Pajskal
2 1/2 dl vetemjöl
75 g smör
3/4 dl mager kesella

Fyllning
300 g kebabkött
8 st hackade champinjoner
3 st hackade tomater
1 hackad gul lök
1 burk naturell creme fraiche
3 msk tomatpuré
1-2 dl ost

Hacka ihop mjöl och smör till en grynig massa. Tillsätt kesella och arbeta snabbt ihop degen. Tryck ut degen i en pajform. Nagga och förgrädda pajskalet i 10 min i ugn på 200 grader

Blanda samman alla ingredienser till pajskalet och värm upp det snabbt. Blanda i en burk creme fraiche och tomatpurén. Häll upp i pajskalet. Toppa med riven ost. Grädda i 25-30 min i ugn på 200 grader.

Fetaostpaj

Pajskal
2 1/2 dl vetemjöl
75 g smör
3/4 dl mager kesella

Fyllning
2 gula lökar
150 g tärnad fetaost
3 ägg
2 1/2 dl matlagningsgrädde
salt och peppar

Hacka ihop mjöl och smör till en grynig massa. Tillsätt kesella och arbeta snabbt ihop degen. Tryck ut degen i en pajform. Nagga och förgrädda pajskalet i 10 min i ugn på 200 grader

Skala löken. Skär lök och tomater i klyftor. Fräs löken mjuk i smör. Låt fetaosten rinna av. Vispa ihop grädde, ägg och kryddor. Varva lök, tomater och ost i pajen. Häll över äggstanningen. Grädda i nedre delen av ugnen i ca 30 min.

Kycklingpaj

Till efterrätt blev det en riktig 80-tals klassiker, Glace au four. Riktigt mumsigt!!

Glace au four

Glace au four

Glace au four, 4-6 port

Havreflarnsbotten
75 g smör
2 1/2 dl havregryn
1 1/4 dl socker
1 ägg
1 tsk bakpulver
1 msk vetemjöl

Fyllning
1 pkt (225 g) djupfrysta hallon
2 halvliters paket vaniljglass

Maräng
3 äggvitor
3/4 dl socker

Garnering
2 msk flagad rostad mandel

Smält smör till havreflarnsbotten. Häll det hett över havregrynen och låt dom svälla en stund. Blanda bakpulver och mjöl. Rör ned ägg, socker och mjölblandningen i grynen. Häll smeten i en smord form, vikt av dubbel aluminiumfolie, 18×22 cm. Grädda i 175 grader i ugn i ca 20 min. Låt kakan svalna något och lossa den från formen. Lägg kakan på ett ugnssäkert fat. Blanda äggvitorna till marängen med 1 tsk av strösockret. Vispa blandningen och tillsätt resten av sockret allteftersom marängen tjocknar. Marängen är färdigvispad när den går att klicka och inte rinner ut.

På havreflarnsbotten strös ej helt tinade hallon. Lägg på glassen iskall direkt från frysen. Täck allt med marängmassan och strö över den flagade mandeln. Grädda genast i 275 grader i ugn ca 3 min. Serveras omedelbart.

Jessica Sundberg

Jag heter Jessica Sundberg och är 47 år, bor i Stockholm med min man Mattias och mina två älskade barn Filippa och Gustaf. Bloggen Leva Sunt handlar om att leva sunt och hitta balans på alla plan i livet. Jag blandar kost och recept, träning och hälsa, resor och vardag och hur man får detta att gå ihop i livet som heltidsarbetande förälder. Bloggen är helt enkelt en livsstilsblogg nischat mot hälsa i vardagen med inriktning mot familj. För att komma i kontakt med mig kan du maila: jess.sndbrg@gmail.com eller jessica@attlevasunt.se.

Du gillar kanske också...

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *