Gustaf 2 år

Idag firade vi Gustafs 2-års dag med släktkalas! Det var riktigt trevligt och Gustaf fick många fina och bra presenter.

Presentöppning

Presentöppning

På bordet hade jag dukat med det nya födelsedagståget jag köpt på Blå Elefant. En jättefin detalj tycker jag! Man kan byta ut siffran efter barnets ålder.

Födelsedagståget från Blå Elefant

Födelsedagståget från Blå Elefant

Bordet dukat

Bordet dukat

Vi bjöd på lunch och fika. Lunchen var den varma smörgåstårtan vi provlagade för ett tag sedan. Den är underbart smaskig och det verkade alla tycka!

Smörgåstårtan förbereds

Smörgåstårtan förbereds

Smörgåstårtan redo att ätas

Smörgåstårtan redo att ätas

Eftersom det är fettisdag på tisdag då Gustaf fyller år på riktigt så bjöd vi på semlor i form av en semmeltårta. Den blev oerhört god! Jag brukar inte gilla mandelmassa, men den här smakade underbart! Värt att tänka på är att använda råvaror av hög kvalitet, tex smör och inte margarin, riktig grädde, etc.

Semmeltårta

Semmeltårta

Min semmelruta

Min semmelruta

Semmeltårta

75 g smör
2 1/2 dl mjölk
25 g jäst
3/4 dl strösocker
1 tsk stött eller mald kardemumma
1 krm salt
450 g vetemjöl (ca 7 1/2 dl)

300 g mandelmassa
1 dl mjölk
6 dl vispgrädde

florsocker

Smält smöret. Tillsätt mjölken och värm blandningen till 37 grader. Smula ner jästen i en bunke. Häll över degspadet och rör tills jästen löst sig. Tillsätt socker, kardemumma, salt och nästan allt vetemjöl. Spara lite till utbakningen. Arbeta ihop till en deg och knåda den ca 5 min i assistent eller 10 min för hand. Låt degen jäsa övertäckt ca 40 min. Kavla ut degen till en rektangel, ca 30×35 cm och knappt 2 cm tjock. Lägg den på en plåt med bakplåtspapper och låt jäsa övertäckt ca 40 min. Sätt ugnen på 200 grader. Grädda mitt i ugnen 15 -20 min tills brödet blivit gyllenbrunt. Låt svalna. Skär ett tunt lock på hela jättesemlan. Gröp ut det mesta av innanmätet och riv sönder det grovt. Riv mandelmassan grovt på ett rivjärn och blanda med det urgröpta innanmätet i en bunke. Rör ner mjölken och arbeta ihop till en tjock massa. Bred ut fyllningen i den urgröpta jättesemlan. Vispa grädden fluffig men inte för hård och bred den över fyllningen i semlan. Lägg tillbaka locket och skär ev bort kanterna. Skär semlan i rutor med en vass kniv. Pudra över med florsocker.

Gustaf blåser ut ljusen på tårtan

Gustaf blåser ut ljusen på tårtan

Kvällen avslutades ute i den underbara snön! Barnen älskar att vara ute i snön och leka. Synd att vi har så kort säsong här nere i Stockholm.

Snölek

Snölek

Fler bilder kommer att publiceras på familjensundberg.se

Jessica Sundberg

Jag heter Jessica Sundberg och är 47 år, bor i Stockholm med min man Mattias och mina två älskade barn Filippa och Gustaf. Bloggen Leva Sunt handlar om att leva sunt och hitta balans på alla plan i livet. Jag blandar kost och recept, träning och hälsa, resor och vardag och hur man får detta att gå ihop i livet som heltidsarbetande förälder. Bloggen är helt enkelt en livsstilsblogg nischat mot hälsa i vardagen med inriktning mot familj. För att komma i kontakt med mig kan du maila: jess.sndbrg@gmail.com eller jessica@attlevasunt.se.

Du gillar kanske också...

1 svar

  1. M skriver:

    Oj, den varma sörgåstårtan låter verkligen god! Måste testas ngn gång 🙂

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *