Två Oscarsnominerade dokumentärer

I helgen såg jag och Mattias två av årets Oscarsnominerade dokumentärer.

Den ena var svenska ”Searching for Sugar Man”. Det är berättelsen om musikern Rodriguez som i början på 70-talet spelade in två skivor som inte många köpte på hemmaplan i USA. Samtidigt hade någon tagit med sig ett exemplar av skivorna till Sydafrika där låtarna kopierades och spreds som en löpeld och där var han stor och mäkta populär men om detta var Rodriguez helt omedveten. Rykten gick att Rodriguez tagit livet av sig efter en avslutade spelning. Dokumentären handlar om sökandet efter Rodriguez och vad som egentligen hände.

Dokumentären är snyggt dramaturgiskt uppbyggd, intressanta intervjuer, vackert foto, bra musik.

Den andra dokumentären vi såg var ”The Invisible War”. Det är en undersökande dokumentär om våldtäkter av soldater i den amerikanska armén och om deras kamp för rättvisa. Offrens liv förstördes helt medan förövrarna många gånger gick helt fria.

Det var många gripande livsöden som berättades och man fascinerades av modet de visar genom att ställa upp och synliggöra detta hemska som äger rum i den amerikanska armén.

Båda dokumentärerna var riktigt bra. Eftersom de är ganska olika har jag svårt att säga om någon var bättre än den andra. Måste jag välja så säger jag ”The Invisible War” då den var så gripande, hemsk och berörde mig på ett djupare plan än ”Searching for Sugar Man”.

Jessica Sundberg

Jag heter Jessica Sundberg och är 47 år, bor i Stockholm med min man Mattias och mina två älskade barn Filippa och Gustaf. Bloggen Leva Sunt handlar om att leva sunt och hitta balans på alla plan i livet. Jag blandar kost och recept, träning och hälsa, resor och vardag och hur man får detta att gå ihop i livet som heltidsarbetande förälder. Bloggen är helt enkelt en livsstilsblogg nischat mot hälsa i vardagen med inriktning mot familj. För att komma i kontakt med mig kan du maila: jess.sndbrg@gmail.com eller jessica@attlevasunt.se.

Du gillar kanske också...

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *