En variant på flygaren

En gammal 70-tals klassiker som vi lagar till då och då här hemma är Flygande Jacob. Receptet innehåller kyckling, banan (utelämnas ibland i nyare recept), bacon, grädde, chilisås och salta jordnötter. I originalreceptet kryddas kycklingen med italiensk salladskrydda. Rätten förekommer i många varianter och serveras oftast med ris och sallad.

Namnet kommer från dess upphovsman, Ove Jacobsson, som var verksam inom flygfrakt. Receptet publicerades första gången i Allt om Mat 1976, nr 13.

Kvällens middag blev en variant på Flygande Jacob men med fläskfilé istället för kyckling. Jag hade nämligen en fläskfilé som legat ett tag i frysen och som pockade på uppmärksamhet. Fläskfilén var på ca 850 gram. Den delades i munsbitar och bryntes i stekpanna. I övrigt följde jag receptet. Det blev kanongott!

Man ska inte vara rädd för att byta ut ingredienser och anpassa recept efter eget smak och tycke. Det är ganska svårt att misslyckas och gör man det är det inte hela världen. De flesta har väl en pizzeria på en armlängds avstånd ifall det skulle knipa!

Flygande Jakob, 4 port

1 grillad kyckling
2 skivade bananer
3 dl (matlagnings)grädde
1/2 dl chilisås
1 msk curry
peppar
1 paket bacon
jordnötter
ris

Bena ut en grillad kyckling och lägg i ugnssäker form. Blanda ihop (matlagnings)grädde, chilisås och kryddor och häll över kycklingen. Lägg på två skivade bananer. Gratinera i ugn på 225 grader i 20 min. Stek upp ett paket bacon och strössla över formen när den gratinerats klart. Servera med jordnötter och ris.

Jessica Sundberg

Jag heter Jessica Sundberg och är 47 år, bor i Stockholm med min man Mattias och mina två älskade barn Filippa och Gustaf. Bloggen Leva Sunt handlar om att leva sunt och hitta balans på alla plan i livet. Jag blandar kost och recept, träning och hälsa, resor och vardag och hur man får detta att gå ihop i livet som heltidsarbetande förälder. Bloggen är helt enkelt en livsstilsblogg nischat mot hälsa i vardagen med inriktning mot familj. För att komma i kontakt med mig kan du maila: jess.sndbrg@gmail.com eller jessica@attlevasunt.se.

Du gillar kanske också...

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *