En variant på flygaren
En gammal 70-tals klassiker som vi lagar till då och då här hemma är Flygande Jacob. Receptet innehåller kyckling, banan (utelämnas ibland i nyare recept), bacon, grädde, chilisås och salta jordnötter. I originalreceptet kryddas kycklingen med italiensk salladskrydda. Rätten förekommer i många varianter och serveras oftast med ris och sallad.
Namnet kommer från dess upphovsman, Ove Jacobsson, som var verksam inom flygfrakt. Receptet publicerades första gången i Allt om Mat 1976, nr 13.
Kvällens middag blev en variant på Flygande Jacob men med fläskfilé istället för kyckling. Jag hade nämligen en fläskfilé som legat ett tag i frysen och som pockade på uppmärksamhet. Fläskfilén var på ca 850 gram. Den delades i munsbitar och bryntes i stekpanna. I övrigt följde jag receptet. Det blev kanongott!
Man ska inte vara rädd för att byta ut ingredienser och anpassa recept efter eget smak och tycke. Det är ganska svårt att misslyckas och gör man det är det inte hela världen. De flesta har väl en pizzeria på en armlängds avstånd ifall det skulle knipa!
Flygande Jakob, 4 port
1 grillad kyckling
2 skivade bananer
3 dl (matlagnings)grädde
1/2 dl chilisås
1 msk curry
peppar
1 paket bacon
jordnötter
ris
Bena ut en grillad kyckling och lägg i ugnssäker form. Blanda ihop (matlagnings)grädde, chilisås och kryddor och häll över kycklingen. Lägg på två skivade bananer. Gratinera i ugn på 225 grader i 20 min. Stek upp ett paket bacon och strössla över formen när den gratinerats klart. Servera med jordnötter och ris.
Senaste kommentarer