Alla hjärtans dag-efterrätt
Självklart blev det även efterrätt på Alla hjärtans dag. Barnen fick efterrätt före oss. Gustaf var jättetrött och Filippa hade ont i magen. De fick därför ”bara” en skål med jordgubbsglass. Gustaf var dock missnöjd med glassen (först var den för hård, han ville ha glass-sås, då såg det ut att vara för lite glass…) och det slutade med att hans glass åkte ner på golvet och städades bort.
Vi åt vår efterrätt en stund efter att barnen lagt sig. Efterrätten är min absoluta favorit – chokladfondant med vaniljglass. Så enkelt att göra och så fantastiskt gott. MUMS!!!! Tack för en underbar alla hjärtans dag!
Chokladfondant, 4 st
1,2 dl smör
0,6 dl socker
2 ägg
2 äggulor
2 tsk mjöl
115 g mörk choklad
Smöra och mjöla 4 portionsformar. Skaka ur överflödigt mjöl, smörj och mjöla dem igen.
Smält choklad och smör tills chokladen är nästan helt smält. Görs i vattenbad eller i mikrovågsugn. Vispa ihop ägg, äggulor och socker med en elvisp tills smeten är ljus och tjock. Rör ihop den smälta chokladen och smöret. Häll detta i äggsmeten och rör ner mjölet. Vispa inte. Fördela smeten i formarna. (Här kan du ställa in formarna i kylen upp till flera timmar, tills du ska baka dom i ugnen. Ställ då fram dom i rumstemperatur 5-10 min innan bakning.)
Värm ugnen till 230 °. Grädda formar på en plåt i 6 till 7 minuter, mitten ska vara ganska lös, men sidorna ska vara fasta. Känn med en sticka.
Vänd upp och ner på formarna på en tallrik. Lossa kakan från formen. Servera med glass eller grädde och bär.
eller detta recept!
Senaste kommentarer