Linie Award 2015 i Stadshuset

Linie Award 2015 i Stadshuset Stockholm.

Linie Award 2015 i Stadshuset Stockholm.

Här har både jag och kungafamiljen dinerat!

Här har både jag och kungafamiljen dinerat!

Igår onsdag var jag på en fantastiskt trevlig tillställning som ägde rum i Stadshuset här i Stockholm! Tänk er, den byggnad där celebriteter som kungafamiljen, nobelpristagare, politiker etc blir inbjudna till i normala fall. Och nu fanns jag där på plats. Magiskt! Anledningen till min inbjudan var för att finnas på plats och bevaka Nordens viktigaste matlagningstävling för unga kockar och bartenders, Linie Award. Tävlingen firar tio år och det är första gången den äger rum här i Sverige. Deltagande länder var Sverige, Norge, Danmark, Finland samt Tyskland.

En kväll att minnas!

En kväll att minnas!

Nobelmiddagen eller Linie Award 2015?!

Nobelmiddagen eller Linie Award 2015?!

Linie Award kom till för att öka intresset och kunskapen kring nordisk mat- och dryckeskultur samt inspirera unga kockar och bartenders att tänka i nya banor kring nordiska råvaror och specialiteter. Tävlingen består dels av en kocktävling, dels av en cocktailtävling. Kriterierna för skapandet av de tävlandes maträtt är att det ska vara en fisk- och skaldjursrätt baserad på nordiska råvaror samt att den fungerar väl med Linie Aquavit. Kriterierna för cocktailkategorin är att skapa en drink baserad på Linie Aquavit samt inkludera minst en nordisk råvara. Den manliga dominansen var total i båda tävlingskategorierna, men en kvinnlig finalist hade vi i form av Charlotta Berggren från Svartengrens, den svenska finalisten i cocktailkategorin.

Kvällens konferencier Niklas Ekstedt.

Kvällens konferencier Niklas Ekstedt.

Vi hälsas välkomna!

Vi hälsas välkomna!

Stadshuset och Blå hallen var otroligt vacker. Utsmyckad med bord med underbar dukning, servitörer i stärkta rockar, blommor, Linie Aquavit-flaskor och givetvis plats för finalister och jury. Kvällens konfrencier som tog oss genom kvällen var Niklas Ekstedt som knappast kräver någon större presentation. Vilken fantastisk människa! Rolig, spontan varm och go’ och personlig! Lyssna bara på hans podcast!

Kumminjanne - gott men starkt!

Kumminjanne – gott men starkt!

Under tävlingens gång bjöds vi på god mat. Den intogs, precis som Nobelmiddagen, som sagt i Blå hallen. Det som serverades var en nynordisk meny komponerad av Christian André Pettersen, vinnare av Linie Award 2014. Den röda tråden är såklart Lysholm Linie Aquavit (och Arcusgruppen) som är huvudsponsor till eventet.

Förrätt med öl och sprit.

Förrätt med öl och sprit.

Lysholm Linie pre-journey aquavit

Lysholm Linie pre-journey aquavit

Kvällen började med mingel och drinken ”Kumminjanne” (vinnande drinken 2014). Gott men starkt! När vi satte oss till bords bjöds vi på förrätten carpaccio på oxfilé med parmesan, ruccolapesto, ruccola och balsamvinäger. Till detta öl och första spritsorten ut var Lysholm Linie pre-journey aquavit (dvs här har spriten inte fått åka den annars obligatoriska fyra månader långa båtresan runt jorden där den korsar ekvatorn två gånger).

Erik Rapp underhåller.

Erik Rapp underhåller.

Huvudrätt med ännu mer öl och sprit

Huvudrätt med ännu mer öl och sprit

Lysholm Linie Aquavit

Lysholm Linie Aquavit

Den tyske finalisten i cocktailtävlingen förbereder sig.

Den tyske finalisten i cocktailtävlingen förbereder sig.

Drinkjuryn smakar på alla drinkar.

Drinkjuryn smakar på alla drinkar.

Vinnardrinken av Charlotta Berggren.

Vinnardrinken av Charlotta Berggren.

4 av de 5 cocktailfinalisterna!

4 av de 5 cocktailfinalisterna!

Under tiden vi åt var det underhållning. På ”scen” stod Erik Rapp, medverkande i Idol 2013. Vilken röst! Sedan började själva tävlingen och cocktailtävlingen var först ut. Deltagarna gjorde sina drinkar en i taget som presenterades för juryn och bedömdes (tufft jobb att dricka så mycket alkohol, känna skillnad och ändå inte berusa sig). Medan detta pågick åt vi huvudrätten som såklart var magisk. Ungsbakad laxfilé med havskräfta, grön och vit sparris, gurka, färskpotatis, vaktelägg och pepparrotshollandaise (vinnarrätten 2014). Till detta ännu mer öl och andra spritsorten Lysholm Linie Aquavit (den ”vanliga” så att säga).

Efterrätt!

Efterrätt med kaffe/te och sista spriten ut!

Linie Double Cask Port

Linie Double Cask Port

Andreas Brettmark in action.

Andreas Brettmark in action.

Svenska finalistens bidrag i tävlingen.

Svenska finalistens bidrag i tävlingen.

Vinnarrätten från Finland!

Vinnarrätten från Finland!

Sedan vidtog kocktävlingen och upplägget var samma där. I tur och ordning fick kockarna färdigställa sin mat, presentera den för juryn som hade det ”tuffa” jobbet att få njuta av dessa läckerheter. Under tiden åt vi den fantastiska efterrätten Panacotta med jordgubbar och jordgubbssås smaksatt med lime och aquavit serverat med crunch, marshmallows och maränger. Dricka te/kaffe och sista spriten ut Linie Double Cask Port (till en början lagrad på samma vis som den traditionella Lysholms Linie, sedan ytterligare sex månader på Portvinsfat).

Under tiden juryn överlade blev vi åter underhållna av Erik Rapp. Sedan var det dags att presentera vinnarna.

Vinnare i kocktävlingen Taneli Myllyvirta

Vinnare i kocktävlingen Taneli Myllyvirta

I kocktävlingen vann Finland, Taneli Myllyvirta med rätten ”Fried brill roll covered with langustine, rousted langustine sauce flavourd with sea buckthorn, fennel-wood sorrel puree, inkokt fennel, brown butter mayonnaise, pickel oyster, dried and smoked brill roe, pickled and torched cucumber shoots, fennel shoots and flowersa and cumin shoots” (kan man hoppas på att få bli bjuden på denna vid nästa års tävling?!).

Jag pratade lite med den svenska finalisten Andreas Brettmark. Han hade haft för mycket på jobbet för att hinna förbereda och öva så mycket som han velat och med facit i hand tyckte han också att han valt lite för ”simpel” rätt. Hans rätt såg i alla fall fantastisk ut och den skulle jag gärna velat sätta tänderna i. De flesta rätter var ju rena rama konstverken!

Vinnare i cocktailtävlingen Charlotta Berggren.

Vinnare i cocktailtävlingen Charlotta Berggren.

I cocktailtävlingen vann SVERIGE, Charlotta Berggren, med drinken ”Linie in Sight”.

Sedan fortsatte kvällen med After Party, troligen hela natten lång med fri bar. Själv tog jag mig hemåt direkt efter prisutdelningen (klockan 23 var sent nog för mig) mätt och lycklig! En helt magisk kväll där jag nästan kände mig som en nobelpristagare på nobelmiddag!!!

Linie in Sight

50 ml Lysholm Linie Aquavit
10 ml Punsch
30 ml lemon
30 ml carrot juice
15 ml sugar sirup

Make sure to have your juice squeezed and ready. I use orange carrots from Gotland, they are a big so they contain a lot of juice and flavor. Put all the ingredients in a shaker and shake with ice. Strain up into a coupette glas.

Fried Brill Roll

Roll

Brill filee covered with seafoodloaf, island seaweed and langustine skin

Brill

One whole 2 kg brill
2 litres 10 % salt liquid

-Cut filees out from the brill.
-Put them to the salt liquid for 8 minutes.
-Dry filees with towel

Seafoodloaf made of langustine and brill

100 g langustine meat
100 g left overs from brill filee
90 g cream 1 grated lemon chess
5 g salt

-Put langustine, salt, lemon chess and brill pieces to cutter and blend them smooth.
-Start adding cream slowly to the cutter and blend until all cream is used.
-Blend loaf until it’s smooth and put it to the piping bag Roll -take roll of plastic wrap and roll a sheet to cutting board.
-Put langustine skin on a bottom and squeeze seafoodloaf evenly on top.
-Take filee of the brill and dust it with island seaweed.
-Put the filee on top of the loaf and roll it carefully with a plastic wrap.
-Put the roll to vacuumback and give it full vacuum.
-Cook the roll in a circulator temperature 48 C 40 minutes.
-Take the roll out of the plastic and fry it on a pan with butter.

Jessica Sundberg

Jag heter Jessica Sundberg och är 47 år, bor i Stockholm med min man Mattias och mina två älskade barn Filippa och Gustaf. Bloggen Leva Sunt handlar om att leva sunt och hitta balans på alla plan i livet. Jag blandar kost och recept, träning och hälsa, resor och vardag och hur man får detta att gå ihop i livet som heltidsarbetande förälder. Bloggen är helt enkelt en livsstilsblogg nischat mot hälsa i vardagen med inriktning mot familj. För att komma i kontakt med mig kan du maila: jess.sndbrg@gmail.com eller jessica@attlevasunt.se.

Du gillar kanske också...

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *