Gör din egen vaniljsås

Choklad- och hallonpaj

Choklad- och hallonpaj

Jag tar gärna genvägar i köket. Hel- och halvfabrikat är inte alltid helt fel. Det finns i många fall riktigt bra alternativ att köpa, men ha koll på tillsatserna. Nu när det är bärsäsong bakas många pajer och vaniljsås är nästan ett måste att ha till.  Visst det finns bra att köpa men har du tid så gör din egen. Det är busenkelt och sedan är det ju så grymt gott med riktig, hemmagjord vaniljsås! Kärt barn har många namn – vaniljsås, vaniljkräm, vaniljvisp för att nämna några. Testa själv, du kommer inte ångra dig!

Vaniljsås

5 dl mjölk 3%
1 vaniljstång
5 äggulor
1 1/2 dl socker
3 msk maizena
25 g smör

Dela vaniljstången och skrapa ur fröna. Koka upp mjölken. Ha i både stång och frön för att få ut så mycket smak som möjligt. Ta av från spisen. Låt stå och dra 10-15 min. På så sätt kommer smakerna fram bättre. Vispa äggulor, socker och maizena vitt och pösigt. Sila ner vaniljmjölken i äggvispet. Vispa helt slätt. Häll tillbaka allt i kastrullen och sjud under omrörning tills det tjocknar ordentligt. Se till att det inte kokar. När du tycker att konsistensen är lagom krämig tar du bort kastrullen från plattan och lägger i smöret. Rör om tills det smält in helt och krämen blivit blank och fin. Häll krämen i en bunke och täck med plast. Låt svalna och stoppa sedan in i kylen. Håller i ca 3 dagar.

Vaniljvisp

2 äggulor
2 msk florsocker
1/2 tsk vaniljsocker
3 dl grädde

Vispa äggulor, florsocker och vaniljsocker pösigt. Vispa grädden lätt och vänd sedan ner den i blandningen. Klart!

Jessica Sundberg

Jag heter Jessica Sundberg och är 47 år, bor i Stockholm med min man Mattias och mina två älskade barn Filippa och Gustaf. Bloggen Leva Sunt handlar om att leva sunt och hitta balans på alla plan i livet. Jag blandar kost och recept, träning och hälsa, resor och vardag och hur man får detta att gå ihop i livet som heltidsarbetande förälder. Bloggen är helt enkelt en livsstilsblogg nischat mot hälsa i vardagen med inriktning mot familj. För att komma i kontakt med mig kan du maila: jess.sndbrg@gmail.com eller jessica@attlevasunt.se.

Du gillar kanske också...

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *