Äta mellanmål fritt

I måndags påbörjades steg 3 i min kamp mot undervikten. Behandlingen påbörjades för snart 5 veckor sedan. Jag började med ett matschema, steg 1, som sedan utökades för att viktökningen skulle skyndas på, steg 2. I steg 3 har jag lämnat matschemat bakom mig och nu äter jag alla mellanmål och kvällsmål fritt. Eftersom jag har en bit kvar till målvikten (jag vet faktiskt inte vad jag väger alls idag, det är en del av behandlingen att inte känna till detta) ska det jag äter ändå vara tillräckligt mycket för att inte vikten ska minska eller stå stilla. Jag ska dock inte tänka eller räkna på kaloriinnehållet i de produkter och livsmedel jag väljer, utan jag ska ha ett naturligt förhållande till det jag äter och äta den mängd som krävs för att jag ska bli mätt.

Jag kommer att få en hel del förslag från min dietist på olika typer av mellanmål och kvällsmål. Dessa förslag kan ligga som grund för de val jag sedan gör. Detta är mest som en trygghet för mig.

Under en övergångsperiod ska jag skriva ner vad jag äter om jag avviker helt från de mellanmåls- och kvällsmålsförslag jag får. Ifall vikten stannar av eller jag rentav går ner i vikt kan det vara bra att ha mina val nedskrivna så att vi kan utvärdera vad som gått fel och försöka korrigera detta.

Frukosten kommer att följa matschemat, kompletterat med nya förslag. Inte mig emot! Det är gröt eller fil plus mackor och det är precis vad jag skulle äta ifall jag fick välja helt fritt.

Lunchen och middagen är oförändrade, 350 g mat fördelat på 40% kolhydrater, 30% protein, 20% kokta grönsaker, 10% sås. Vad jag äter är helt fritt och har så varit hela tiden.

Äter jag ute på restaurang behöver maten egentligen inte vägas utan man äter upp den portion som serveras kan man kortfattat säga. Äter man pizza försöker man äta upp hela. Äter man på tex Max äter man ett meal med normalstor hamburgare, pommes och dricka. Till tacos finns det olika rekommendationer på hur många bröd eller skal som motsvarar en normalportion. Sen får man äta minst det, men vill man ta mer är det bara att hugga in. Etc etc.

Lightprodukter är no-no! Magrare produkter är okej i matlagning. Det behöver inte vara grädde i allt. Men jag ska inte ”aktivt” välja lättprodukterna.

Under påsken nu kommer vi att vara bortbjudna på middag flera kvällar. Det kommer bli en hel del påskbufféer och även brunch. Då behöver jag inte heller följa lunchen och middagens 350 g (man vill och äter ofta mycket mer än det på bufféer), men det jag måste tänka på är att dagsintaget av mat blir tillräckligt stort.

Skönt att ha tagit ytterligare ett steg mot normalt ätande. Allt känns verkligen toppen. Jag är numera otroligt pigg och glad och har mycket energi! Underbart!

Jessica Sundberg

Jag heter Jessica Sundberg och är 47 år, bor i Stockholm med min man Mattias och mina två älskade barn Filippa och Gustaf. Bloggen Leva Sunt handlar om att leva sunt och hitta balans på alla plan i livet. Jag blandar kost och recept, träning och hälsa, resor och vardag och hur man får detta att gå ihop i livet som heltidsarbetande förälder. Bloggen är helt enkelt en livsstilsblogg nischat mot hälsa i vardagen med inriktning mot familj. För att komma i kontakt med mig kan du maila: jess.sndbrg@gmail.com eller jessica@attlevasunt.se.

Du gillar kanske också...

4 svar

 1. Nettan skriver:

  Bra för dig Jessica :-)))

 2. En bloggläsare skriver:

  Jippii! Vad kul att du mår bra 🙂

 3. annacarin skriver:

  Tänker på dig emellanåt och kom på att du bloggar!! vad kul att läsa ditt inlägg – lycka till! kram annacarin

 4. Josephine skriver:

  Woow vad du är stark! Kul att de går så snabbt framåt för dig. Du verkar så målinriktad och stark, fortsätt så! 🙂
  Lycka till i helgen så ses på måndag!
  Kram

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.