Bakning in progress

Här hemma har det bakats med för mig nya mjölsorter. I veckan fick jag hem Risentas nyhet i sitt mjölsortiment, Kokosmjölet. Jag fick även hem Risentas mandelmjöl och Risentas majsmjöl hade jag redan hemma. Självklart måste nyheterna testas.

Jag satte genast igång ett brödbak. Valet föll på. Ett bröd fullproppat med frön och kärnor. Det innehåller bland annat gojibär som är rikt på vitaminer och antioxidanter, psylliumfrön som ger mycket fibrer och chiafrön som innehåller bland annat Omega-3 och kalcium. I receptet står det att en sats ger ett bröd. Ett mycket litet bröd skulle jag vilja säga. Visserligen perfekt när man vill provbaka något. Brödet var verkligen matigt och gott och nästa gång dubblerar jag satsen. Minst!

Här följer receptet på fröbrödet. Som vanligt kan jag inte följa ett recept rakt av. Jag böt ut psylliumfrö mot linfrö då det var vad jag hade hemma, sirapen uteslöt jag helt. Helt onödigt att söta brödet. Receptet nedan är dock originalreceptet.

Fröbröd, 1 bröd

Steg 1

1,5 msk Risenta psylliumfrö
1/2 dl Risenta solroskärnor
1 dl Risenta pumpakärnor
1 msk Risenta chiafrön
3 dl kallt vatten

Mät upp fröna i en bunke, häll på vatten och rör om. Täck med plastfolie, låt stå 1 timme.

Steg 2

1 msk jäst ( 1/4 paket)
1/2 msk sirap
1 dl Risenta majsmjöl
1/2 dl Risenta kokosmjöl
1 msk Risenta psylliumfröskal
1/2 dl Risenta gojibär
1 tsk salt

Tillsätt jästen i fröblandningen från steg 1, rör om väl så att den löser sig. Tillsätt övriga ingredienser och rör till en jämn deg. Täck bunken med plastfolie och låt jäsa 1 timme. Ta upp degen med oljade händer och forma till en limpa, lägg på en plåt klädd med bakplåtspapper. Spraya brödet med vatten, eller blöt ner det med händ­erna, så att brödet blir lite klibbigt på ytan. Toppa brödet med chiafrön eller pumpakärnor, som då fastnar lätt på den klibbiga ytan. Låt brödet jäsa 1 timme. Grädda 50 minuter i 200 grader, långt ner i ugnen. Låt brödet svalna helt innan du skär upp det.

Jessica Sundberg

Jag heter Jessica Sundberg och är 47 år, bor i Stockholm med min man Mattias och mina två älskade barn Filippa och Gustaf. Bloggen Leva Sunt handlar om att leva sunt och hitta balans på alla plan i livet. Jag blandar kost och recept, träning och hälsa, resor och vardag och hur man får detta att gå ihop i livet som heltidsarbetande förälder. Bloggen är helt enkelt en livsstilsblogg nischat mot hälsa i vardagen med inriktning mot familj. För att komma i kontakt med mig kan du maila: jess.sndbrg@gmail.com eller jessica@attlevasunt.se.

Du gillar kanske också...

1 svar

  1. Kattis skriver:

    Sirapen är ju för att hjälpa brödet att jäsa, kanske därför ditt blev så litet?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.