Chicken tikka masala

Tikka masala med goda tillbehör

Tikka masala med goda tillbehör

Dagens middag blev chicken tikka masala efter ett recept från bloggen Lyxlagat på alltommat.se. Till kyckligen serverade jag ris och hembakta naan-bröd. Jag använde light-varianten av matlagningsyoghurt, se till att använda original, det blir nog inte lika vattnigt då. Bra för mig att komma ihåg till nästa gång.

Chicken Tikka Masala, 4 portioner

800 g kycklingfilé skinn- och benfri
4 portioner ris
4 vitlöksnaanbröd
2,5 + 1,5 dl matyoghurt
4 tsk riven ingefära
4 tsk riven vitlök
1 tsk cayenne
4 tsk garam masala
2 msk olja
Citron
salt & nymald svartpeppar

Blanda samman riven ingefära och vitlök med 2,5 dl matyoghurt. Tillsätt sedan cayenne och garam masala. Blanda noga runt och lägg sedan i kycklingbitar. Låt marineras i minst en timme. Sätt ugnen på 225°C och koka riset. Spara marinaden, men lyft ur kycklingbitarna och torka av dem. Lägg bitarna i en ugnssäker form och ringla över lite olja. Ställ in formen i den heta, heta ugnen och låt kycklingen gå i 20 minuter. Koka upp marinaden och rör ner resterande yoghurt. Salta och peppra. Häll den kokande marinaden över kycklingen och servera med en klyfta citron, ris och varma vitlöksnaan.

Receptet på naan-bröd kommer från DN. Jag böt ut 2 dl vetemjöl mot 2 dl rågsikt.

Naan-bröd, 8-10 bröd

7-8 dl vetemjöl
1 pkt torrjäst
1 tsk salt
1 1/2 dl hett vatten (cirka 65 grader)
1 1/2 dl naturell yoghurt
2 msk olja
1 ägg
1 msk honung
smör, vitlök

Blanda 2 1/2 dl mjöl, jäst och salt i en skål. Rör i vatten, yoghurt, olja, ägg och honung. Arbeta in resten av mjölet och knåda till en mjuk och smidig deg. Låt jäsa övertäckt till dubbel storlek (cirka 40 minuter). Stjälp upp på bakbord och dela i bitar. Kavla eller platta ut degbitarna till 1/2 centimeter tjocka rundlar. Baka dem i stekpanna 2-4 minuter på varje sida eller i 250 grader varm ugn i 5-8 minuter.

Pensla med smält smör, eventuellt också med pressad vitlök samt lite salt.

Jessica Sundberg

Jag heter Jessica Sundberg och är 47 år, bor i Stockholm med min man Mattias och mina två älskade barn Filippa och Gustaf. Bloggen Leva Sunt handlar om att leva sunt och hitta balans på alla plan i livet. Jag blandar kost och recept, träning och hälsa, resor och vardag och hur man får detta att gå ihop i livet som heltidsarbetande förälder. Bloggen är helt enkelt en livsstilsblogg nischat mot hälsa i vardagen med inriktning mot familj. För att komma i kontakt med mig kan du maila: jess.sndbrg@gmail.com eller jessica@attlevasunt.se.

Du gillar kanske också...

2 svar

  1. I Nadjas kök skriver:

    Tack för din kommentar, jättekul. Naan bröd har jag inte provat att göra men velat för det är ju så gott. Jag får ta mig i kragen och göra det någon dag. Lycka till vid utlottningen på torsdag.

    MVH
    Nadja

  1. juli 8, 2010

    […] fantastiskt smakrik kycklinggryta, butter chicken in silky sauce. Till den gjorde jag nygräddade naan-bröd med vitlökssmör. Fantastiskt gott! Jag vet inte hur många gånger jag tog mer kyckling samt […]

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.