Ett gäng gamar… Och en tävling!

Att hålla huvudet framåtlutat, den sk gamnacken, är en vanlig hållningsdefekt i dagens samhälle och gäller såväl barn som vuxna. TV-spel och datorhäng, stillasittande liv och även ärftliga faktorer är en bidragande orsak till våra ihopsjunkna kroppar. Vi ”smittas” även av andras hållning. Befinner man sig på ett kontor där majoriteten har gamnacke är sannolikheten stor att även du börjar luta huvudet framåt och vad gäller barn sitter de ofta som mamma eller pappa.

En bra hållning stärker din hälsa. Belastningen på kroppen minskar av att gå och stå rakare. Du får effektivare andning, matsmältningen förbättras och risken för belastningsskador minskar. Ibland kan man dock tillåta sig själv att säcka ihop i tv-soffan hemma eller framför datorn. Bara du inte gör det jämt. Det viktiga är att ha en bra balans och rörelsevariation. Om du kommer på dig själv med att du ofta lutar dig framåt, ta då till motrörelser och luta bakåt då och då. Sitter du i en stol för länge, upp och rör på dig.

Jag har ett klassiskt kontorsarbete och sitter framför datorn hela dagarna på jobbet. För att slippa besvär som musarm, ont i axlar och stel nacke har jag en sk mousetrapper istället för en ”vanlig” mus. Den funkar jättebra för mig. Jag har inga problem alls med värk. Med mitt höj- och sänkbara skrivbord ser jag till att variera mig mellan att stå och sitta under dagarna, men ska sanningen fram blir det mest att jag sitter då det känns bekvämast.

Har du något ergonomiskt hjälpmedel på jobbet eller hemma som underlättar för dig? Tänker du på hur du sitter framför datorn? I nästa vecka kommer jag här på bloggen att hålla i en tävling där en lycklig vinnare kommer att ha chansen att vinna en trådlös mus till ett värde av 650 kr. Så håll ögonen öppna här på bloggen! Kanske är det du som har turen den här gången!!!

(källa: Kollega nr 2 2012)

Jessica Sundberg

Jag heter Jessica Sundberg och är 47 år, bor i Stockholm med min man Mattias och mina två älskade barn Filippa och Gustaf. Bloggen Leva Sunt handlar om att leva sunt och hitta balans på alla plan i livet. Jag blandar kost och recept, träning och hälsa, resor och vardag och hur man får detta att gå ihop i livet som heltidsarbetande förälder. Bloggen är helt enkelt en livsstilsblogg nischat mot hälsa i vardagen med inriktning mot familj. För att komma i kontakt med mig kan du maila: jess.sndbrg@gmail.com eller jessica@attlevasunt.se.

Du gillar kanske också...

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *