Exklusiv chokladprovning med Fazer

Fazers restaurang och matlagningsstudio NOGA på Lindhagensgatan i Stockholm.

Fazers restaurang och matlagningsstudio NOGA på Lindhagensgatan i Stockholm.

Ett fika helt i min smak med te, sylt och croissanter.

Ett fika helt i min smak med te, sylt och croissanter.

Majlen Fazer och lilla jag!

Majlen Fazer och lilla jag!

Jag erkänner, jag älskar godis och godsaker! För mig är det en del av livets goda och helt sunt att njuta av då och då. Balans är ledordet! Igår var jag på en exklusiv chokladprovning med Fazer. Chokladprovningen ägde rum på Fazers restaurang och smakstudio NOGA där jag både lunchat och varit på events tidigare. På plats fanns ingen mindre än Majlen Fazer. Majlen är Fazers kakao- och chokladexpert samt barnbarns barn till grundaren Karl Fazer. Det var första gången någonsin som Majlen höll en chokladprovning i Sverige. Ville jag gå?! Oh yes, utan tvekan!!

Lite knappt 20 noga utvalda journalister och bloggare fanns på plats i den trevliga lokalen.

Lite knappt 20 noga utvalda journalister och bloggare fanns på plats i den trevliga lokalen.

Hur mycket jag än gillar och uppskattar finchoklad är Fazer Blå mjölkchoklad min absoluta chokladfavorit. Fazer Blå är också den choklad Fazer säljer allra mest av och faktiskt även Majlens favoritchoklad. Hon har bra smak!!! Fazer har 125 års kunskap av chokladtillverkning i bagaget. Historien leder tillbaka till 1800-talets Europa. Karl Fazer gick då som lärling hos de mest framträdande chokladmästarna i S:t Petersburg, Berlin och Paris. 1891 uppfyllde han sin dröm och öppnade sitt första konditori i Helsingfors. Nu, 125 år senare, är Fazer ett framgångsrikt internationellt företag. Fortfarande ägt av familjen Fazer.

Färska, spröda croissanter som doppas i välsmakande sylt!

Färska, spröda croissanter som doppas i välsmakande sylt!

När vi kom bjöds vi på underbart fika. Det var te, kaffe och croissanter (stort älska på det!!!). Vi fick tänka på att dricka vårt te och kaffe senast 30 minuter innan chokladprovningen. Dricker man för tätt inpå kan det påverka smaksinnet.

Majlen visar upp kakaobönor från en av företagets odlingar.

Majlen visar upp kakaobönor från en av företagets odlingar.

Äntligen dags för höjdpunkten - chokladprovning.

Äntligen dags för höjdpunkten – chokladprovning.

Fyra sorters praliner, två sorters kakaomassa och kakaosmör stod på provningens meny.

Fyra sorters praliner, två sorters kakaomassa och kakaosmör stod på provningens meny.

Vilken lycka att få njuta av allt det goda!

Vilken lycka att få njuta av allt det goda!

Av Majlen blev vi sedan guidade genom chokladens värld och fick höra riktigt intressant fakta om Fazers tradition av chokladtillverkning. Vi fick också höra om företagets ansvar för kakaobönderna, chokladens kvalitet och mycket mer. Självklart fick vi även smaka på Fazers choklad. Fattas bara annat. Vi började med fyra olika Karl Fazer-praliner. Fazer vit choklad, Fazer blå mjölkchoklad, Fazer mörk 47% samt Fazer mörk 70%. Alla har ju olika innehåll och olika kakaohalt. Favorit, såklart Fazer blå men de mörka kom inte långt efter. Den 47% var inte dum alls. Sedan fick vi smaka kakaosmör och två olika chokladmassor (från två olika delar av världen), dvs ren choklad. Varken kakaosmör och chokladmassa föll mig i smaken, för bittert och strävt men det var intressant att testa. De olika kakaomassorna smakade helt olika beroende på var bönorna plockats!

Goda croissanter, god choklad och goda vänner!

Goda croissanter, god choklad och goda vänner!

Jag har varit på chokladprovningar förut och det är riktigt intressant och kul att få mer information och fakta om godsakerna man äter. Varje gång lär man sig något nytt! Stort tack till Fazer för en trevlig, informativ och god tillställning.

 

Jessica Sundberg

Jag heter Jessica Sundberg och är 47 år, bor i Stockholm med min man Mattias och mina två älskade barn Filippa och Gustaf. Bloggen Leva Sunt handlar om att leva sunt och hitta balans på alla plan i livet. Jag blandar kost och recept, träning och hälsa, resor och vardag och hur man får detta att gå ihop i livet som heltidsarbetande förälder. Bloggen är helt enkelt en livsstilsblogg nischat mot hälsa i vardagen med inriktning mot familj. För att komma i kontakt med mig kan du maila: jess.sndbrg@gmail.com eller jessica@attlevasunt.se.

Du gillar kanske också...

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.