Sockerfritt julgodis

Idag har jag verkligen gjort gott julgodis. Och nyttigt dessutom! Helt sockerfritt! Innehåller bara massa nyttigheter som inte bara smakar gott utan även gör gott, både för kropp och knopp. Julgodis du kan äta med riktigt gott samvete med andra ord.

Nyttigt och gott julgodisDe chokladdoppade kokosbollarna med pepparkakssmak är helt makalösa och dessutom beroendeframkallande. Helt klart en ny favorit hos  mig och faktum är att jag så fort jag provsmakat gjorde en omgång till så att det räcker över jul. Receptet har jag hittat på Hälsosmarta Josefi och Ulrika. Chokladbollarna är också mycket goda, minst lika goda som vanliga chokladbollar som innehåller både massor med fett och socker. Receptet har jag hittat på Mitt kök.

Julen är sockerfri :-) !!!De här recepten måste ni bara testa och hörrni – de passar minst lika bra när som helst på året. Inte bara nu till jul!

ULRIKAS PEPPARKASDOFTANDE KOKOSBOLLAR

4 dl riven kokos
2 dl torkade dadlar
4 msk kokosolja
1 tsk vaniljpulver
vatten (ungefär en knapp 1 dl)

2 krm ingefära
4 krm kanel
2 krm kryddnejlika
1 krm kardemumma.

mörk choklad

Blanda ihop alla ingredienserna utom vattnen i en bunke. Tillsätt ungefär hälften av vattnet och blanda ihop till en jämn massa med hjälp av en stavmixer (eller i matberedaren). Häll på mer vatten om konsistensen är för hård. När allt är väl blandat formar du lagom stora bollar av dem.

Smält chokladen i vattenbad eller i mikron och doppat bollarna i chokladen och lägg dem sedan att torka på ett bakplåtspapper.

Förvaras i kylskåp.

NATURLIGT SÖTADE CHOKLADBOLLAR

8 st färska urkärnade dadlar
ca 2 dl fiberhavregryn
2 msk lättmjölk (jag tog mandelmjölk)
2-3 msk kakao
riven kokos
1 tsk vaniljpulver
1-2 msk kokosolja (jag skippade detta)

Kärna ur dadlarna och mixa dem i en matberedare tillsammans med kokosoljan. Tillsätt sedan kakao, vaniljpulver, mjölk och 2 msk riven kokos till smeten och rör om ordentligt eller mixa lite snabbt. Rör sedan ner havregrynen lite i taget tills du fått en önskvärd konsistens på smeten. Forma till bollar och rulla i riven kokos, låt sedan stå kallt minst 15 min innan servering!

Jessica Sundberg

Jag heter Jessica Sundberg och är 47 år, bor i Stockholm med min man Mattias och mina två älskade barn Filippa och Gustaf. Bloggen Leva Sunt handlar om att leva sunt och hitta balans på alla plan i livet. Jag blandar kost och recept, träning och hälsa, resor och vardag och hur man får detta att gå ihop i livet som heltidsarbetande förälder. Bloggen är helt enkelt en livsstilsblogg nischat mot hälsa i vardagen med inriktning mot familj. För att komma i kontakt med mig kan du maila: jess.sndbrg@gmail.com eller jessica@attlevasunt.se.

Du gillar kanske också...

3 svar

  1. Josephine skriver:

    Hej!
    Jag råkade surfa in på din sida när jag googlade på Crock-pot. Vad många inspirerande recept du har! Vi funderar på att köpa en crock-pot och surfar runt lite för att se vilken sort man ska ha. Jag undrar vilken storlek du har på din crock-pot, 5.7 liter eller 3.5 l?

  2. dianasdrömmar skriver:

    Mums , vad gott kram Diana

  3. admin skriver:

    Hej, vi har den största varianten! Den tycker jag behövs för en familj på 4 pers plus gärna lite rester på det till lunch!!!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *