Traditionsenliga julbordet på Rökeriet

Dags för traditionsenliga julbordet på Rökeriet.

Dags för traditionsenliga julbordet på Rökeriet.

Självklart kan man ta något gott att dricka på båten över till Fjäderholmarna.

Självklart kan man ta något gott att dricka på båten över till Fjäderholmarna.

I lördags var det äntligen dags för det traditionsenliga julbordetRökeriet. En lättare lunch tidigare på dagen för att spara plats åt maten som vi visste väntade oss. Vi hade valt den tidiga kvällssittningen kl 16:00 (nästa sittning börjar 20:00) då framför allt barnen inte är vana att äta så sent på kvällen. Upplevelsen börjar redan på båten ut till Fjäderholmarna. Båten är stämningsfullt inredd och allas humör är på topp. Redan nu kan  man beställa något gott att dricka samtidigt som man njuter av ett vackert lysande Stockholm från vattensidan.

Väl på Fjäderholmarna möts man av eldar och vackra juldekorationer!

Väl på Fjäderholmarna möts man av eldar och vackra juldekorationer!

Välkommen in på Rökeriet!

Välkommen in på Rökeriet!

Vackert dukade bord.

Vackert dukade bord.

Restaurangen är mycket populär så boka bord i tid!

Restaurangen är mycket populär så boka bord i tid! Gustaf visar förresten upp sitt dåliga bordsskick 🙂

I hamn möts man av tända eldar och vackra juldekorationer. Sedan kliver man in i den härliga omfamnande julstämningen inne på Rökeriets restaurang. Granar, paket, enris, vacker juldukning och den goda maten vackert uppdukad i olika stationer. Personalen bjuder på glögg och går runt och tar upp drickabeställningar. Restaurangen tar ca 200 gäster under en kväll vilket känns lagom och skapar en fin, mer familjär känsla. Den här kvällen var det helt fullsatt och stämningen var på topp. Det sjöngs snapsvisor och hölls tal men under ganska glada, städade förhållanden.

Bara att ta för sig av all den goda maten.

Bara att ta för sig av all den goda maten.

Sedan är det bara att hugga in på maten. Precis som vanligt är det inget överdådigt julbord utan noga utvalda rätter, många från restaurangens egna rökeri. Maten är till stor del gjord på lokala råvaror. Faten är ganska små och fylls istället på regelbundet av den uppmärksamma personalen för att hålla allt fräscht och extra gott.

Station nummer ett med havets läckerheter.

Station nummer ett med havets läckerheter.

Sillar av alla de slag.

Sillar av alla de slag.

 

På första stationen hittar vi fisk, skaldjur och till detta passande tillbehör. Det är olika sorters lax, torsk, strömming, ägg med toppings, räkor, musslor och sillar.

Station nummer två med kallskuret.

Station nummer två med kallskuret.

Läcker och god julskinka.

Läcker och god julskinka.

På andra stationen finns kallskuret i form av pastejer, patéer, lufttorkad skinka, korvar, julskinka, renhjärta, rödbetssallad, potatissallad och många andra tillbehör.

Massa goda varma rätter.

Massa goda varma rätter.

Sedan är det dags för varmrätter. Köttbullar, prinskorv, svampomelett, timjanskorv, blodkorv, revbensspjäll, Jansson, rödkål, grönkål, surkål och potatis.

Kex, ost och marmelader.

Kex, ost och marmelader.

Efterrätterna består av tre delar. Ostar, kex och marmelader.

Smarriga efterrätter som pannacptta, Ris a la Malta, ostkaka, chokladmousse, pepparkakor, struvor etc.

Smarriga efterrätter som pannacptta, Ris a la Malta, ostkaka, chokladmousse, pepparkakor, struvor etc.

Pannacotta, ris a la malta, ostkaka, struvor, kakor, äppelpaj, chokladmousse och frukt.

Åh så mycket gott godis!

Åh så mycket gott godis!

Och självklart ett härligt godisbord med knäck, ischoklad, mandelchoklad, marmelader, kolor, skumtomtar, geléhallon, mandlar etc.

Vi åt och njöt och hade en fantastisk kväll!

Vi åt och njöt och hade en fantastisk kväll!

Dags att ta farväl för denna gång, men vi ses nästa år igen!

Dags att ta farväl för denna gång, men vi ses nästa år igen!

Allt var verkligen magiskt gott! Omöjligt att utnämna någon favorit men allt var oerhört fräscht, gott och vällagat. Ett julbord jag varmt kan rekommendera. Passa på att boka bord redan nu. Har ni tur kan det finnas platser kvar under säsongen. Julbordet står uppdukat 25 november – 22 december 2016.

 

Jessica Sundberg

Jag heter Jessica Sundberg och är 47 år, bor i Stockholm med min man Mattias och mina två älskade barn Filippa och Gustaf. Bloggen Leva Sunt handlar om att leva sunt och hitta balans på alla plan i livet. Jag blandar kost och recept, träning och hälsa, resor och vardag och hur man får detta att gå ihop i livet som heltidsarbetande förälder. Bloggen är helt enkelt en livsstilsblogg nischat mot hälsa i vardagen med inriktning mot familj. För att komma i kontakt med mig kan du maila: jess.sndbrg@gmail.com eller jessica@attlevasunt.se.

Du gillar kanske också...

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.