Fix, fix och don

En sak är säker, jag har ingen brist på saker att göra. På jobbet är det fullt ös och hemma likaså. Idag har jag lyckats bocka av ytterligare en sak från att-göra-listan inför den kommande julen. Jag bakade saffranslängder som vi ska ta med en del av.

Jag gjorde fyra längder med två olika fyllningar. Den ena med vit choklad och mandelmassa, den andra med mandelmassa och russin. Jag smakade båda och de blev fantastiska! Jag älskar saffransbröd, både med och utan fyllning!

Saffranslängder, 2 st stora eller 4 st mindre

1 pkt jäst, 50 g
100 g smör
5 dl mjölk
2 påsar saffran à 0,5 g
1 burk kesella, lätt
1 ½ dl strösocker
½ tsk salt
17–19 dl vetemjöl
Ägg och pärlsocker till pensling och topping

Fyllning 1:
30 g smör eller margarin
100 g vit choklad
100 g mandelmassa

Fyllning 2:
50 g smör eller margarin
100 g mandelmassa
1 dl russin

Smula jästen i en degbunke och smält smöret i en kastrull. Tillsätt mjölk och saffran och värm till 37°. Slå vätskan över jästen. Rör om tills jästen löst upp sig. Tillsätt kesella, socker, salt samt det mesta av mjölet. Arbeta degen tills den blir smidig och släpper från bunkens kanter. Tillsätt mer mjöl vid behov. Täck bunken och låt degen jäsa i 40 min.

Baka ut till två avlånga plattor.

För fyllning 1: Bred ut smöret på plattan. Riv över chokladen och mandelmassan och strö på sockret. Rulla ihop till en rulle. Klipp med 1.5 cm mellanrum och vik framåt, vänster, höger, framåt, vänster, höger, etc. Pensla med ägg och strö på pärlsocker.

För fyllning 2: Bred ut smöret på plattan. Riv över mandelmassan och strö över russin. Rulla ihop till en rulle. Klipp med 1.5 cm mellanrum och vik framåt, vänster, höger, framåt, vänster, höger, etc. Pensla med ägg och strö på pärlsocker.

Lägg på plåt och grädda på 200 grader i 25-30 min.

Jessica Sundberg

Jag heter Jessica Sundberg och är 47 år, bor i Stockholm med min man Mattias och mina två älskade barn Filippa och Gustaf. Bloggen Leva Sunt handlar om att leva sunt och hitta balans på alla plan i livet. Jag blandar kost och recept, träning och hälsa, resor och vardag och hur man får detta att gå ihop i livet som heltidsarbetande förälder. Bloggen är helt enkelt en livsstilsblogg nischat mot hälsa i vardagen med inriktning mot familj. För att komma i kontakt med mig kan du maila: jess.sndbrg@gmail.com eller jessica@attlevasunt.se.

Du gillar kanske också...

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.