Förbättringar på Forbina 9000

Förbättringar på vår båt Fidelie, en Forbina 9000, är ett ständigt pågående projekt. Vissa förändringar är frivilliga, andra mer framtvingade då saker har gått sönder och behövt bytas ut.

Alde gasolhink med fjärravstängning

 

Truma fjärravstängning

En av årets första förbättringar var gasolinstallationen som var av äldre modell. Vi bytte ut alla slangar, monterade läckagestestare och gasollarm samt satte in en ny gasolhink från Alde. Hinken har färdiga genomföringar för gasol samt slang till bordsgenomföring. Sen kopplade vi på en fjärravstängning med panel och av/på-knapp i köket som sitter precis bredvid spisen. Säkert och bekvämt!

Generatorer för solceller

Nästa projekt blev att byta solcellsregulator samt att utöka med en extra. Den bärbara solcellen vi har införskaffat har 100W (+ 100W fast monterad). Man kan naturligtvis koppla dom till samma, men då får man ingen separat övervakning. Victrons modeller är trevliga då dom erbjuder bluetooth med en app för övervakning och historik. Vi bytte samtidigt ut batteriladdaren mot en ny Victron, samt utökade förbrukarbanken.

Glomex 4G-router

Internet och WiFi känns som en nödvändighet idag. Vi valde en Glomex Webboat, 4G router med Wifi. Väldigt strömsnål och enkel installation. Den kan också koppla upp sig mot ett befintligt Wifi-nätverk, i till exempel en gästhamn. På så sätt behöver man inte själv byta nätverk på alla enheter. Till den har vi valt ett abonnemang med obegränsad datamängd. Som grädde på moset har vi installerat en Apple TV i båten som också använder nätverket. Apple TV är perfekt på båt då den drar väldigt lite ström (endast 2W om man strömmar en HD-film). Huruvida man kan vara utan TV när man är ute med båten låter jag vara osagt. Trevligt är det i alla fall.

 

Eberspächer Airtronic 2

Nästa projekt blev ny värmare. Ska man tro väderprognosen kommer ordentlig värme ombord verkligen behövas i sommar… Vi ville ha en modell med fler effektlägen samt enklare temperaturinställning. Eberspächer har just kommit med en ny modell. Den har ny kontrollpanel, borstlös fläktmotor samt tystare pump. Vi som brukar göra det mesta själv lejde bort den här installationen till Peter på SealComfort. Peter gick sin första Eberspächer utbildning 1977 berättade han. Rekommenderas varmt om ni behöver hjälp med värmare (eller annat).

 

Weber Q1000

Grillförbudet dök upp i början av sommaren. Just nu får man inte grilla med fast bränsle. En gasolgrill att ha ombord införskaffades därmed. Annars grillar vi helst kol med Webers Go-Anywhere.

 

Ny gasolspis

Lagom till semestern började en platta på gasspisen trilskas och slutade tillslut helt att fungera. Två plattor känns som en nödvändighet när man ska vara borta längre tid. Reservdelar till den här äldre modellen var svår att få tag på. Det fick därför bli en helt ny spis, en Techimpex Mariner 2. Väldigt bra support från generalagenten Navinordic.

Takacat jolle

Vår Takacat-jolle har vi varit väldigt nöjda med. Högtrycksdurken har dock hela tiden haft några läckor som vi har lagat vilket varit mycket jobb och skapat stor irritation. Vi beställde ny högtrycksdurk, fick fel variant och en ny skulle inte hinna komma innan semestern. Som plåster på såren fick vi då ett bra erbjudande på en helt ny jolle. Den gamla kommer ut på Blocket om någon är intresserad. Återigen, mycket bra bemötande från den svenska representanten av märket.

Puuuh… Det har verkligen varit stressigt att hinna få allt på plats innan semestern börjar men med hårt jobb och jävlar anamma är vi nu förhoppningsvis i hamn. Stor eloge till Mattias som är den som in på sena natten har fixat, trixat och ordnat alla dessa tekniska grejer.

Jessica Sundberg

Jag heter Jessica Sundberg och är 47 år, bor i Stockholm med min man Mattias och mina två älskade barn Filippa och Gustaf. Bloggen Leva Sunt handlar om att leva sunt och hitta balans på alla plan i livet. Jag blandar kost och recept, träning och hälsa, resor och vardag och hur man får detta att gå ihop i livet som heltidsarbetande förälder. Bloggen är helt enkelt en livsstilsblogg nischat mot hälsa i vardagen med inriktning mot familj. För att komma i kontakt med mig kan du maila: jess.sndbrg@gmail.com eller jessica@attlevasunt.se.

Du gillar kanske också...

2 svar

  1. Bengt Mattsson skriver:

    Intressant att läsa om ert båtliv. Fann er sida när jag sökte naturhamn i Mälaren. Nyfiken på vilket abonnemang som ni valt till Glomex

  2. Jessica Sundberg skriver:

    Tele2! Kul att du gillar vad du läser. Snart kommer ni bli bombade med massor av nytt 🙂

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *