Gästhamn Paradisviken vid Finnhamn

Gästhamn Paradisviken vid Finnhamn

Gästhamn Paradisviken vid Finnhamn

Man ska vara medveten att man ligger fender mot fender.

Man ska vara medveten att man ligger fender mot fender.

Innan vi åkte ut i Skärgården var vi lite oroliga över hur vädret skulle bli. Vi hade förra årets underbara värmebölja i tankarna men årets prognos såg inte särskilt lovande ut. Vi hade dock en sådan fantastisk tur! Den första veckan var det klassiskt svenskt sommarväder med växlande molnighet och runt 20 grader. Helt okej, men vi var tvungna att ha på värmen på båten på natten för att inte frysa. De sista två veckorna kom sedan den efterlängtade värmen med sol, runt 30 grader och stigande temperaturer i vattnet (24 grader nådde vattentemperaturen de sista dagarna). Nästan lite för varmt för mina värmekänsliga familjemedlemmar. Jag njöt desto mer. Regn klarade vi oss dock inte undan helt. SMHI utlovade kraftigt regn och vi valde därför att åka till gästhamn Paradisviken vid Finnhamn, Stora Jolpan.

Efter regn kommer sol!

Efter regn kommer sol!

Position 5929 N 1850 E.

Utomhusgymmet,

Utomhusgymmet,

Vända traktordäck?!

Vända traktordäck?!

Förra året låg vi i naturhamn på andra sidan ön. Det var verkligen ett fint ställe att ligga vid men det finns många fördelar att ligga i gästhamn, speciellt när det regnar. Blöta, hala klippor undvikes gärna! Att sedan ha tillgång till el gör inte saken sämre. Det regnade bara 4-5 timmar och under denna tid låg vi inne på båten och myste, tittade på tv och mobilerna/iPads.

Gustaf hoppar!

Gustaf hoppar!

Man ska vara medveten att det är tätt mellan båtarna. Man ligger fender mot fender. Det ser lite lustigt ut men är inte så farligt. Framför allt vänjer man sig vid närheten till andra. De flesta låter faktiskt bli att stirra. I gästhamnen finns det tillgång till landström, vatten och Wi-Fi.  I närheten ligger strandkiosken med café och uthyrning av SUP, kajaker, etc. På ön finns också vandrarhem, krog med takbar, lanthandel, stugby och tältplats. Har man inte egen båt kan man komma till Finnhamn med Cinderella och Waxholmsbåt från Stockholm.

Filippa hoppar!

Filippa hoppar!

Det blev två nätter även här. Efter den första dagens regn kom sedan solen och värmen tillbaka. Vi besökte lanthandel, egentligen bara för att fördriva tiden, badade vid trampolinen längst ut på gästhamnens brygga, jag tog morgonpromenad och Mattias och Gustaf körde styrkepass i utomhusgymmet, åkte jolle och umgicks.

Regnigt besök på Idholmens gård.

Regnigt besök på Idholmens gård.

Filippa och jag lagar mat med närodlade ekogrönsaker.

Filippa och jag lagar mat med närodlade ekogrönsaker.

Precis som förra året gjorde vi ett besök på gårdsbutik Idholmens gård. Här säljs färska, ekologiska, KRAV-grönsaker varje dag samt ägg från gårdens egna höns. Butiken är öppen 15-17, självbetjäning övriga tider med vad som finns. Förutom grönsaker och ägg finns även hemgjorda marmelader, sylter och oljor till försäljning. Jag var väldigt angelägen om att komma dit och trotsade därför regnet. Kanske lite onödigt då vi stannade två nätter och andra dagen var varm och solig, men så gärna ville jag dit att lite regn inte kunde stoppa mig! De här gången köpte jag bland annat sallad, tomater och lök. Så gott!

Här ligger båtarna på rad!

Här ligger båtarna på rad!

Vi passade också på att fylla på vattentanken innan vi lämnade gästhamnen. Skönt att inte behöva snåla med dricksvatten med tanke på den kommande värmeböljan.

Jessica Sundberg

Jag heter Jessica Sundberg och är 47 år, bor i Stockholm med min man Mattias och mina två älskade barn Filippa och Gustaf. Bloggen Leva Sunt handlar om att leva sunt och hitta balans på alla plan i livet. Jag blandar kost och recept, träning och hälsa, resor och vardag och hur man får detta att gå ihop i livet som heltidsarbetande förälder. Bloggen är helt enkelt en livsstilsblogg nischat mot hälsa i vardagen med inriktning mot familj. För att komma i kontakt med mig kan du maila: jess.sndbrg@gmail.com eller jessica@attlevasunt.se.

Du gillar kanske också...

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *