Georgisk kyckling med valnötssås
Till middag ikväll testade jag ett för oss nytt recept, Georgisk kyckling med valnötssås. Kycklingen var vanlig kyckling grillad i ugn. Kanongott. Såsen var väldigt speciell. Den fick en skarp smak som inte gick hem hos oss. Barnen ratade den helt, Mattias smakade och själv har jag svårt att avgöra om den var god eller inte, den var okej och som sagt, väldigt speciell. Vi fick slänga det mesta. Vi sammanfattade det hela som kul att testa nya recept, men just detta recept gör vi nog inte om. Till kycklingen serverade vi dinkelris, broccoli, en sallad gjord på kikärtor, rödlök, tomat, olivolja, äppelcidervinäger och kryddor, samt till mig rödkålssallad. Receptet kommer från Tasteline.
Georgisk kyckling med valnötssås, 4 port
Kyckling
1 st kyckling, hel, ca 1 kg
4 msk smör, smält
1 msk solrosolja
salt och peppar
Sås
2 msk smör
1 st gul lök, finhackad
2 st vitlöksklyftor, pressade eller rivna
1 msk vetemjöl
3,5 dl kycklingbuljong, från tärning
2 msk rödvinsvinäger
1 nypa kryddnejlikor
1 nypa kanel
1 nypa cayennepeppar
1 nypa saffran
1 st lagerblad
250 gram valnötter
persilja, finhackad
salt
Kycklingen
Bind ihop kycklingens ben med snöre. Blanda det mälta smöret och solrosoljan och pensla på kycklingen tills den är helt täckt. Salta och peppra. Värm ugnen till 240 grader. Ställ kycklingen i mitten av ugnen i en liten form som är precis tillräckligt stor för själva kycklingen. Låt stå i ugnen i tio minuter. Vänd sedan på kycklingen, pensla med smör och olja igen och lämna kvar i ugnen i ytterligare tio minuter. Sänk därefter temperaturen till 200 grader, lägg kycklingen på rygg och låt den stå i ugnen i ytterligare 40 minuter. Pensla regelbundet med skyn i formen.
Såsen
Ta en traktörpanna. Smält smöret på hög värme, lägg i finhackad lök och pressad vitlök. Sänk värmen något och rör om då och då tills löken är mjuk. Rör ner mjölet och blanda till en smet. Häll sedan ner kycklingbuljongen lite i taget och rör om under tiden så att mjölet löser sig. Koka upp och rör om hela tiden tills smeten tjocknar. Rör i vinäger, salt, cayennepeppar, lagerblad, nejlikor, saffran, kanel, persilja och de finmalda valnötterna. Sänk värmen ytterligare och låt puttra i fem minuter. Lägg upp hela kycklingen på ett stort fat och häll såsen runt om. Dekorera med persilja och hela valnötter.
Senaste kommentarer