Enkel fläskfilégratäng
Jag saknar ordentlig matlagarinspiration just nu. Blir mycket kyckling och gammal skåpmat som lagas om och om igen. Inget fel på den maten, tvärtom, men det känns tråkigt. Jag behöverhitta några nya favoriter. Tillbehörsinspiration skulle jag också vilja ha. Blir mycket potatis, ris, ugnsbakade grönsaker och pasta om och om igen.
Till middag ikväll lagade jag till en fläskfilé vi hade hemma i kylen. Först hade jag tänkt att fylla den med en god färskost och soltorkade tomater och ha potatisklyftor till, men då fläskfilén var uppdelad i mindre bitar i förpackningen så föll detta annars mycket goda alternativ. Bra att lägga till att-laga-listan dock! Istället blev det en fläskfilégratäng som jag komponerade ihop efter humör och känsla.
Jag skar fläskfilén i skivor och brynte dessa i en het panna. Sedan skar jag färska champinjoner och lök och stekte dessa mjuka. Fläskfilén lades i en ugnssäker form och toppades med svamp- och lökblandningen. Salt och peppar. Jag vispade sedan ner matlagningsgrädde i pannan där jag stekt köttet och redde av med maizenamjöl utrört i lite vatten för att få tjockare konsistens på såsen. Jag tillsatte även soya, lökfond och lite mango chutney för extra god smak. Salt och peppar igen. Såsen hällde jag över kött och svamp och sedan gratinerade jag det hela i ugn på 225 grader i ca 20 minuter.
Tillbehör blev risoni och grönsaker. Maten blev sååå god! Såsen var kanon och köttet mört och fint. En höjdare!!!
Senaste kommentarer