Till mammor och pappor

I tisdags var jag med dottern till skolläkaren för det obligatoriska besöket där det tas vaccinspruta, längd och vikt, koll av ryggen, etc. Allt var tipptopp med lilla gumman! I väntrummet träffade jag på en broschyr jag plockade på mig. Den hette ”Till mammor och pappor – Tips, råd och recept på mat barn tycker om”, ett häfte från ICA. Det stod mycket intressant och tänkvärt om mat, kost och hälsa.

På sista sidorna i broschyren fanns några ”barnanpassade” recept. Det är framför allt namnen på rätterna som känns barnanpassade med namn som Segelbåt på Röda havet, Busiga solskensbiffar och Fina fisken. Utöver namnen har rätterna livats upp med grönsaker och tillbehör som barn ofta gillar och man får förslag på roliga uppläggningar av maten.

Idag testade jag på att laga Kapten Sabels kycklingsvärd. Det är helt enkelt kyckling som serveras på träpinnar/spett. Nästan alla barn gillar mat på spett. Dels för att det ser roligt ut, dels för att man får äta med fingrarna. Man kan variera sig i det oändliga, det mesta kan ätas på spett, bara fantasin sätter gränserna! Jag skippade att panera kycklingen. Jag såg helt enkelt ingen anledning till att panera. Visst, kycklingen blir krispigare men oändligt mycket fetare då paneringen suger åt sig mängder med fett. Istället la jag kycklingfilén i en god marinad bestående av cola, soya, vitlök, riven ingefära, salt och peppar över natten. Det gjorde istället kycklingen härligt mör och välsmakande.

Enligt receptet kunde man servera ris, bulgur eller någon form av gryn till maten. Själv valde jag att ugnsbaka rotfrukter.

Kapten Sabels kycklingsvärd, 4 port

Spett:
4 kycklingfiléer
1 ägg
2 dl corn falkes
1 tsk salt
1 krm peppar
12 körsbärstomater

Stekning:
1-2 msk olja

Sås:
1/2 gurka
2 dl hönsbuljong
1 msk tomatpuré
1 msk farin
1/2 msk vinäger
1/2 tsk salt
1-2 msk maizena för mörka såser

Skär varje kycklingfilé i ca 6 bitar. Vänd bitarna i uppvispat ägg. Stöt cornflakes, krydda med salt och peppar och vänd kycklingbitarna i cornflakesblandningen. Skölj och halvera körsbärstomaterna. Stek kycklingbitarna i oljan i en stekpanna, ca 6 minuter. Trä upp en tomathalva och en kycklingbit på trästickor.

Skölj och tärna gurkan. Häll buljongen i en kastrull. Tillsätt tomatpuré, farin, vinäger och salt, och låt koka upp. Red med maizenan och blanda i gurktärningarna.

Jessica Sundberg

Jag heter Jessica Sundberg och är 47 år, bor i Stockholm med min man Mattias och mina två älskade barn Filippa och Gustaf. Bloggen Leva Sunt handlar om att leva sunt och hitta balans på alla plan i livet. Jag blandar kost och recept, träning och hälsa, resor och vardag och hur man får detta att gå ihop i livet som heltidsarbetande förälder. Bloggen är helt enkelt en livsstilsblogg nischat mot hälsa i vardagen med inriktning mot familj. För att komma i kontakt med mig kan du maila: jess.sndbrg@gmail.com eller jessica@attlevasunt.se.

Du gillar kanske också...

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *