Helstekt fläskkarré, klyftpotatis och rödvinssås

Klassisk söndagsmiddag, nämligen stek

Klassisk söndagsmiddag, nämligen stek

Jag hade turen att hitta en hel bit benfri fläskkarré till det låga priset av 19.90 kr per kilo i veckan. Det blev till en klassisk söndagsmiddag, helstekt fläskkarré med klyftpotatis, rödvinssås och glacerade morötter. Jag skriver visserligen att det mesta av det jag lagar är gott, men detta var faktiskt otroligt gott. Köttet blev så mört, saftigt och välsmakande efter att ha legat i god marinad några timmar och sen tillagats helt i ugnen. Jag gjorde egen rödvinssås efter ett recept som Mattias har knåpat ihop och den var fantastisk tillsammans med resten av maten. Barnen var lika förtjusta i maten som vi. Gustaf är inte bara en korvfantast utan även en köttfantast. Han hade kunnat äta hur mycket kött som helst!

Helstekt fläskkarré, 4-5 port

Drygt ett kilo hel benfri fläskkarré
Marinad:
2 rivna vitlökar
1 cm riven färsk ingefära
2 msk honung
1 dl soya
2 dl coca cola

Blanda ihop marinaden och låt köttet ligga i minst 2 timmar, helst längre. Stoppa in en kött-termometer i tjockaste delen på köttet och tillaga i ugn på 175 grader i 1-2 timmar tills köttet är 80 grader. Låt köttet vila några minuter och skär sedan upp i ganska tunna skivor.

Rödvinssås
1 schalottenlök
1 msk smör
2 msk kalvfond
1 dl rött vin
2 dl vatten
1 msk chilisås
salt och peppar
1 msk timjan
1 msk smör

Fräs löken i smör. Tillsätt fond, vin, vatten och chilisås. Låt koka ca 10 min. Krydda med salt, peppar och timjan. Blanka av med smör innan servering.

Jessica Sundberg

Jag heter Jessica Sundberg och är 47 år, bor i Stockholm med min man Mattias och mina två älskade barn Filippa och Gustaf. Bloggen Leva Sunt handlar om att leva sunt och hitta balans på alla plan i livet. Jag blandar kost och recept, träning och hälsa, resor och vardag och hur man får detta att gå ihop i livet som heltidsarbetande förälder. Bloggen är helt enkelt en livsstilsblogg nischat mot hälsa i vardagen med inriktning mot familj. För att komma i kontakt med mig kan du maila: jess.sndbrg@gmail.com eller jessica@attlevasunt.se.

Du gillar kanske också...

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *