Nerklubbad

Oj, vad jag har fullt upp på nya jobbet och fullt upp hemma med förberedelser inför helgens 40-års fest. Känner mig helt slut och nerklubbad när det är läggdags, mycket egentid blir det inte! Det är barn och hushållssysslor och förberedelser större delen av kvällarna nu. Jag ska dessutom på kurs torsdag och fredag. Hur slut kommer man inte vara efter det?!

Igår ”tvingades” jag ut på kvällen och klippa gräsmattan. Finns det något tråkigare?! Fast tyvärr går den härliga sommar- och trädgårdssäsongen mot sin ända och jag får passa på att njuta medans det går. Därmed får man ta det som följer med tomt och gräsmatta. Ikväll åkte jag och handlade det sista i matväg inför festen. Puuuh…

Appropå nerklubbad, kvällens middag gick i klubbans tecken. Grillade Magic dust rubbade kycklingklubbor, kokosris, Mango Raja och grönsaker. Gott, gott, gott! Eneklt att göra också. All tid som kan minimeras i köket tas tacksamt emot.

Vi äter väldigt ofta kyckling hemma hos oss. Det är en av familjens favoriter och går att kombinera i det oändliga känns det som. Svårt att misslyckas med och ofta billigt. Läste en väldigt intressant artikel på Allt om mat.se där fem nyttiga skäl till varför man ska äta mera kyckling angavs. Nu behöver jag alltså inte ha dåligt samvete för att vi äter det ofta. Kanon!

1. Kyckling innehåller mycket protein
Proteininnehåll i gram per portion (150 g)
Kycklingfilé utan skinn: 35 g
Kycklinglår utan skinn: 29 g
Ryggbiff av nöt: 33 g
2 ägg: 15 g

2. Kyckling innehåller lite fett
Fett i gram per portion (150 g)
Kycklingfilé utan skinn: 2 g fett
Kycklingfilé med skinn: 10 g fett
Entrecôte: 14 g fett
Falukorv (18%): 27 g fett

3. Kyckling innehåller D-vitamin
Kyckling innehåller flera nyttiga näringsämnen, bl a B-vitaminer, järn, zink och magnesium och D-vitamin.

Innehåll i mikrogram av D-vitamin per portion (150 g)
Kycklingfilé med skinn: 2,25
Rostbiff av nöt: 0,75
Lax: 18,75

Rek dagligt intag av D-vitamin för barn och vuxna 2-74 år: 10 mikrogram

4. Järn i kyckling
Järninnehåll i milligram per portion (150g)
Kycklingbröst med skinn: 1,4 mg
Kycklinglever: 11 mg
Nötfärs: 3,6 mg

Rek dagligt intag för kvinnor i fertil ålder: 15 mg, för män och äldre kvinnor: 9 mg.

5. Selen i kyckling
Selen är ett mineralämne som fungerar som en antioxidant i kroppen. Bra källor till selen är kyckling, fisk, kött mjöl och ägg.

Källa: Svensk Fågel

Jessica Sundberg

Jag heter Jessica Sundberg och är 47 år, bor i Stockholm med min man Mattias och mina två älskade barn Filippa och Gustaf. Bloggen Leva Sunt handlar om att leva sunt och hitta balans på alla plan i livet. Jag blandar kost och recept, träning och hälsa, resor och vardag och hur man får detta att gå ihop i livet som heltidsarbetande förälder. Bloggen är helt enkelt en livsstilsblogg nischat mot hälsa i vardagen med inriktning mot familj. För att komma i kontakt med mig kan du maila: jess.sndbrg@gmail.com eller jessica@attlevasunt.se.

Du gillar kanske också...

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *