Nya böcker för vetgiriga barn

Har ni också nyfikna barn som ständigt ska experimentera, testa och skruva isär saker? Som ständigt frågar varför och hur? Mina barn är så och nyfikenhet är något vi verkligen uppmuntrar. Att vara nyfiken, fråga, testa och läsa sig till fakta skapar kunskap och kunskap är makt som tar oss långt här i livet. Barnen är själv väldigt uppfinningsrika när det kommer till experimenterande och pyssel. Man blir också extra glad när det kommer riktigt fina och inspirerande nya böcker för vetgiriga barn. Bonnier Carlsen har nyligen kommit med böckerna Beppe testar! – 15 experiment i köket samt en klassiker från 70-talet helt i ny tappning med Så funkar det! Hemma och runtomkring.

Beppe testar! 15 experiment i köket av Beppe Singer och Kjell Thorsson

Beppe testar! 15 experiment i köket av Beppe Singer och Kjell Thorsson

Blanda egen pruttsaft

Blanda egen pruttsaft

Raketen som äger med vinäger

Raketen som äger med vinäger

I Beppe testar går Beppe Singer loss i köket där det finns massor av spännande pulver, kryddor, olja och annat. Vad händer om man börjar blanda vissa av dom? Jo, magiska saker händer som att det börjar bubbla, ryka, pysa, vätskor kan ändra färg och vissa vätskor ändrar till och med form och blir till något helt annat. Det är bara att gå loss, använda fantasin och samtidigt lära sig hur världen är uppbyggd. 15 förslag till experiment presenteras. För varje experiment får vi veta vad vi behöver, hur man gör, tips hur man kan variera experimentet, vad vi hoppas på händer och varför det vi ser händer. Riktigt pedagogiskt och bra uppbyggt. Samtliga ingredienser som används finns i de flesta hem eller kan köpas i vilken närbutik som helst till en billig penning. De flesta experimenten klarar barnen av att utföra själva, men lite uppsikt skadar aldrig!

Godispumpen

Godispumpen

Gustaf offrar sina marshmallows för vetenskapen.

Gustaf offrar sina marshmallows för vetenskapen.

De expanderar i mikron.

De expanderar i mikron.

Pyyyys - nu blev de små igen!

Pyyyys – nu blev de små igen!

Vi gick genast igång i köket. Barnen hade lämpligt nog fått några marshmallows i sin lördagsgodispåse och med dessa skapade vi ”Godispumpen”. Ett par marshmallows lades på ett fat, in i mikron på full effekt i 30-40 sekunder och vad händer? Jo, de växte och blev jättestora i mikron! När man sen tog ut dom ur ugnen hördes ett pysande ljud och de krympte ihop igen. Vad detta beror på får ni läsa själva i boken!

Så funkar det: Hemma och runtomkring av Mats Wänblad

Så funkar det: Hemma och runtomkring av Mats Wänblad

Vilka system krävs för att leva de liv vi lever idag?!

Vilka system krävs för att leva de liv vi lever idag?!

Informativa texter och roliga illustrationer som lär oss hur allt fungerar.

Informativa texter och roliga illustrationer som lär oss hur allt fungerar.

Så funkar det är alltså den gamla klassikern som kommer tillbaka och boken ges ut i samarbete med Tekniska muséet och är skriven av Mats Wänblad. Vi har Mattias gamla Så funkar djuren från 1981 hemma och i samma serie finns också Så funkar det, Så funkar du och Så funkar världen. Det är en allmänbildande faktabibel för alla åldrar, fullmatad med baskunskap och aha-upplevelser. Här förklaras hela sammanhang på ett sätt man inte kan googla sig till. Det är skrivna faktatexter blandat med roliga, tydliga och informativa illustrationer. Här får vi lära oss hur det nödvändiga i vår vardag fungerar.

Förr och nu, hur och varför, miljötips, experiment.

Förr och nu, hur och varför, miljötips, experiment.

Den gamla klassikern i nytappning.

Den gamla klassikern i nytappning.

Så funkade det förr och Så funkar det nu.

Så funkade det förr och Så funkar det nu.

För att de liv vi lever idag ska fungera krävs en massa olika system, både i vår bostad och i samhället. Vi behöver system som ger oss vatten, bredband, el, värme, kommunikationsmedel (trafik), mat i affärerna och pengar på banken. Några exempel är hur kan lampan lysa, vad händer när man spolar i toan, hur bygger man vägar och broar, hur förvarade man maten innan frysen kom, hur spisen fungerar, varför betalar vi moms på gurka, hur information som tv, radio, internet kommer till oss, etc. Det finns miljötips, jämförelser hur det var förr mot nu och hur det kan bli i framtiden, tips på experiment, ”Så säger man” – vad det är för skillnad eller likhet mellan olika ord och begrepp. En riktigt bra bok som fungerar lika bra som högläsningsbok, läsa-själv-bok eller uppslagsbok. En bok som borde finnas i varje barnfamiljs hem!

 

Jessica Sundberg

Jag heter Jessica Sundberg och är 44 år, bor i Stockholm med min man Mattias och mina två älskade barn Filippa och Gustaf. Bloggen Leva Sunt handlar om att leva sunt och hitta balans på alla plan i livet. Jag blandar kost och recept, träning och hälsa, resor och vardag och hur man får detta att gå ihop i livet som heltidsarbetande förälder. Bloggen är helt enkelt en livsstilsblogg nischat just mot hälsa i vardagen med inriktning mot familj. För att komma i kontakt med mig kan du maila: jess.sndbrg@gmail.com eller jessica@attlevasunt.se.

Du gillar kanske också...

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *