Kokbok för gamers som inte orkar

Kokbok för gamers som inte orkar

Kokbok för gamers som inte orkar

”Spelar du mycket? Orkar du inte fixa riktigt käk? Blir det ofta en läsk och rostad macka med ost eller pizza från affärens frysdisk? PIBKAC. Det är det din hjärna vill ha när du inte orkar – vitt bröd och läsk. Snabba kickar och sen sjunker du – oom. För att bli verkligen 1337  och få din kropp att klara av alla levlar du genomgår i IRL behöver du sköta om den. Ta kontrollen. Bli KOTK.” Så börjar en riktigt fyndig och rolig kokbok från Idus förlag –  Kokbok för gamers som inte orkar av Karin Tuvell.

Lika bra att börja från grunden!

Lika bra att börja från grunden!

Jag skulle vilja påstå att den här kokboken framför allt vänder sig till killar i tonåren. Killar i tonåren som sitter mycket framför datorn och spelar datorspel. Killar som inte vet vad kroppen behöver för att må bra och orka med vardagen. Som varken kan eller har orkat lära sig att laga bra och nyttig mat. Med den här boken får killarna de verktyg som behövs för att göra en förändring, verktygen som behövs för att bli en vinnare IRL.

Författaren startar från grunden. Den inleds med en introduktion av de fem smaksinnena och olika måsten i köket – allt från den köksutrustning som är basic till olika kryddor samt förklaringar av vissa grundmoment som steka, måtta och reda av.

Lättlagade och uppskattade maträtter som de flesta klarar att laga till.

Lättlagade och uppskattade maträtter som de flesta klarar att laga till.

Mexikansk chokladkyckling

Mexikansk chokladkyckling

Sedan följer recepten som är indelade i kategorierna frukost, latmat, guldnivå och imponera. Det är till största delen enkel, lättlagad mat som de flesta ungdomar (och vuxna) gillar. Enkla och tydliga steg för steg-instruktioner och förklaringstext. Inga överstylade bilder på maten utan helt rätt och slätt som maten ser ut på tallriken i ett helt vanligt hem. I detta passande fall är maten fotad vid tangentbordet framför datorn.

Vilka byggstenar behöver kroppen och varför

Vilka byggstenar behöver kroppen och varför

Efter detta följer ett kapitel som tar upp näringslära- vilka byggstenar behöver kroppen och varför. Kokboken avslutas med en förklaring av förkortningar. Boken är nämligen skriven på ungdomarnas eget språk gamingspråket. Den är dessutom skriven med glimten i ögat. Jag gillar den här texten på bilden till Mexikansk chokladkyckling: ”Looks like shit. Taste like heaven”. Gamingspråket är fullt av förkortningar som vi i sista kapitlet får förklaringen till.

Det här är helt enkelt en kokbok skriven för tonåringar, på deras villkor. Genialiskt om man frågar mig!

Ifall ni undrar:

  • PIBKAC (problem is between keyboard and chair)
  • oom (out of mana, slut på energi)
  • 1337 (elit)
  • IRL (in real life)
  • KOTK  (king of the kitchen)

Jessica Sundberg

Jag heter Jessica Sundberg och är 47 år, bor i Stockholm med min man Mattias och mina två älskade barn Filippa och Gustaf. Bloggen Leva Sunt handlar om att leva sunt och hitta balans på alla plan i livet. Jag blandar kost och recept, träning och hälsa, resor och vardag och hur man får detta att gå ihop i livet som heltidsarbetande förälder. Bloggen är helt enkelt en livsstilsblogg nischat mot hälsa i vardagen med inriktning mot familj. För att komma i kontakt med mig kan du maila: jess.sndbrg@gmail.com eller jessica@attlevasunt.se.

Du gillar kanske också...

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *