Per Morberg: Maten drycken och konsten att kombinera

Morberg: Maten drycken och konsten att kombinera

Morberg: Maten drycken och konsten att kombinera

Jag kan nu avslöja vilken jag tror kommer bli årets julklappsbok. Det är en stor, maffig och mycket vacker kokbok av Per Morberg Morberg: Maten drycken och konsten att kombinera. Det är nästan 2 kg mat- och dryckesinspiration på högsta nivå. Boken innehåller 101 recept, en del favoritrecept från tidigare böcker samt ett trettiotal nya recept.

Recepten faller inom kategorierna bistromat (tex löksoppa, lammlägg med ratatouille, Steak Minute med Pommes Stripes, Wienerschnitzel, Fiskgratäng med räkor), rustik mat (husmanskost som Raggmunk med stekt fläsk, Pyttipanna, Kåldolmar, Kalops, Spaghetti med köttfärssås, Torsk med pepparrot och skirat smör), gröna och vegetariska rätter (Rårisotto med Karl Johanssvamp, Grön pyttipanna, Nötfärslimpa  – av nötter med champinjonsås), finare maträtter (festmat som Gåslever med sauternesgelé, Pilgrimsmusslor med apelsinsås, Anka på salladsbädd med lätt dressing, Oxfilé Wellington med tryffelsås, Pocherad sjötunga med champagnesås), brokiga recept (mat med inspiration från andra länder som Pizza, Saltimbocca med klyftpotatis, Yakiniku med ris, Fish and Chips, Hot chicken wings), vilda maträtter (Dollans vilttartar, Viltfärsbiffar med svarta vinbär, Stekt fasan med pommes Anna och portvinssås, Smörstekt gös med kantareller) och söta desserter (Chokladmousse på hallonspegel, Marängsviss, Rabarberpaj med vaniljglass, Jordgubbstartaletter, Hjortronparfait, Tiramisu, Profiteroller med chokladsås och glass).

Många varierande dryckesförslag ges.

Många varierande dryckesförslag ges.

Till varje rätt ger Per oss flera förslag vad man kan dricka till. Allt handlar ju om våra smaker sött, salt, surt, beskt och umami. När vissa smaker möts uppstår harmoni och ibland något alldeles underbart. Det kan också handla om känslor, platser och sammanhang. Det är inte bara olika vin- och öltips utan annan dryck som starksprit till te och lingondricka. Boken är ingen luthersk katekes. Per kommer inte komma hem till oss och hålla husförhör och kolla att vi väljer den mat och de drycker han rekommenderar. Men om något faller oss i smaken vill han bara ge oss en vink om vad man kan hälla i glasen. Pers sammanfattning är mycket bra och säger allt – Hur märkvärdiga och veta-bäst-kunniga råd jag än förmedlar så är det ändå du som ska njuta. Lita alltid på den egen smak och drick mycket vatten!

Steak minute med pommes frites

Steak minute med pommes frites

Spaghetti Carbonara

Spaghetti Carbonara

Snabb bönsallad

Snabb bönsallad

Franska kort

Franska kort

Blåbärspaj med vaniljsås

Blåbärspaj med vaniljsås

Jag är faktiskt helt såld! Det här är en bok som inspirerar varenda cell i mig och lockar ut mig i köket för att sätta igång och testa recepten. Recepten beskrivs bäst som down-to-earth, rätter som vem som helst kan laga till. De flesta har helt vanliga ingredienser som man hittar i helt vanliga välsorterade mataffärer. Inga konstigheter, men självklart kan man alltid sätta sin egen twist om man känner för det. En otroligt bra blandning av vardagsrecept, helgrecept och middagsbjudningsrecept. Bra blandning av kött, fisk och grönt. Goda rätter med goda tillbehör och såser. Bilderna är supersnygga och inspirerande. Dryckestipsen är raka, enkla och förklarande. Roliga också! Förslagen är med och utan alkohol. Ett av tipsen gillar jag extra mycket – Coca Cola till pizza. Det hör liksom till, och gärna med mycket is och citron. Skriver under på varenda ord!

Ärtsoppa med fläsk in the making

Ärtsoppa med fläsk in the making

Ärtsoppa med fläsk enligt Per Morberg

Ärtsoppa med fläsk enligt Per Morberg

Det dröjde inte många sekunder från att jag fick hem boken till att jag lagade till första rätten (av många som kommer lagas till). Först ut blev Ärtsoppa med fläsk från det rustika kapitlet. Eftersom jag utgick från det jag hade hemma just då bytte jag ut den rimmade fläskbogen i bit mot skivat sidfläsk. Funkade riktigt bra. Man kunde om man ville ha i morötterna från uppkoket av köttet i soppan om man ville. Då skulle man egentligen mixa morötterna släta. Jag orkade inte mixa och tog istället morötterna i de skivor jag kokat köttet i. Med morötter i soppan blev det en matigare och mustigare variant av ärtsoppa. Soppan blev verkligen hur god som helst!

Ett glas mjölk till en god ärtsoppa fungerar toppen!

Ett glas mjölk till en god ärtsoppa fungerar toppen!

Till detta rekommenderar Per dryckerna punch (Facile Punsch), IPA (Oppigårds Indian Tribute) eller Svagdricka. Vi drack faktiskt mjölk som vi av någon anledning tycker passar riktigt bra till denna soppa.

En favoritkokbok jag tror kommer bli mycket populär då den är så folklig, bred, vacker och inspirerande!

Jessica Sundberg

Jag heter Jessica Sundberg och är 44 år, bor i Stockholm med min man Mattias och mina två älskade barn Filippa och Gustaf. Bloggen Leva Sunt handlar om att leva sunt och hitta balans på alla plan i livet. Jag blandar kost och recept, träning och hälsa, resor och vardag och hur man får detta att gå ihop i livet som heltidsarbetande förälder. Bloggen är helt enkelt en livsstilsblogg nischat just mot hälsa i vardagen med inriktning mot familj. För att komma i kontakt med mig kan du maila: jess.sndbrg@gmail.com eller jessica@attlevasunt.se.

Du gillar kanske också...

3 svar

  1. Daniel skriver:

    Tack för tipset. Den lär jag garanterat köpa till en släkting som jag vet älskar Morbergs mat.
    För att ge ett tips tillbaka så kan jag råda att läsa ”Stark som en björn, snabb som en örn”. Det är en bok som bygger vidare på svt-serien Svett och etikett. Trevlig läsning om träning 🙂
    Trevlig blogg i övrigt må jag säga.

  2. Helen skriver:

    Hans bok är nog bra 🙂

  3. Jessica Sundberg skriver:

    Den har jag läst – jättebra!!! http://attlevasunt.se/stark-som-en-bjorn-snabb-som-en-orn

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *