
Det börjar bli tomt på bullar i frysen hemma. Vi har kvar en påse kanelbullar, men det kändes som att det var dags att baka en ny laddning. Den här gången föll valet på en för mig ny variant, nämligen Rimbobullar. Ett enkelt recept där bullarna bara behöver jäsa en gång. En annan sak som är bra är att de kan frysas både gräddade och ogräddade. Så en del åkte in i frysen ogräddade, och en del gräddade. Självklart tog vi ett varsitt smakprov och bullarna var verkligen supergoda, mjuka och välsmakande!
Rimbobullar, 20 st
25 g jäst
2 dl kall mjölk
200 g rumsvarmt smör
2 msk socker
2 tsk vaniljsocker
ca 6 dl vetemjöl
Fyllning:
75 g smör eller margarin
2 msk socker
2 tsk vaniljsocker
Pensling och garnering:
uppvispat ägg
1 dl florsocker
1 msk vatten
Ugn: 250 °
Smula ner jästen i en degbunke. Tillsätt mjölken och rör om så att jästen löser sig. Klicka ner matfettet i mindre bitar tillsammans med socker, vaniljsocker och mjöl. Arbeta samman det till en smidig deg. Kavla ut degen till en stor kaka, ca 40×40 cm, på lätt mjölat bakbord. Sporra eller skär ut fyrkanter, ca 8×8 cm. Klicka ner matfettet i mindre bitar tillsammans med socker, vaniljsocker och mjöl. Arbeta samman det till en smidig deg. Rör samman alla ingredienserna till fyllningen. Lägg en klick fyllning mitt på varje fyrkant. Vik upp de fyra hörnen över fyllningen och tryck samman dem. Lägg bullarna i formar och ställ dem på bakplåtar. Låt bullarna jäsa i rumstemperatur under duk ca 2 timmar. Pensla med uppvispat ägg och grädda bullarna mitt i ugnen ca 6-8 minuter. Låt bullarna kallna utan bakduk. Rör ut florsocker med vatten och glasera de kalla bullarna med glasyren.
Senaste kommentarer