• Okategoriserade
  • 0

Vårens barnboksnyheter

Välkommen våren och välkommen vårnyheter!

Tro det eller ej, men våren står faktiskt för dörren! Just nu har vintern sitt grepp över oss, men våren ligger där bakom och lurar. Med ny säsong kommer också många nyheter på marknaden. Vårkollektioner av kläder, nya produkter i mataffärerna och fräscha, ljusare färger på nya och gamla hushållsprodukter bara för att nämna något.

IMG_7000

Idag var jag och tog del av några av guldkornen av vårens utgivning av barnboksnyheter från Bonnier Carlsen. Vårens utgivning är full av starka berättelser som ger avtryck i oss alla. Och läsa är viktigt. Jag vill citera några meningar som Eva Dahlin, litterär chef på Bonnier Carlsen skriver i en krönika och som är så sant, så sant.

”Läsning har blivit en demokratifråga. Språket är nyckeln, den som kan uttrycka sig får inflytande och nyckeln till språket är böckerna. Ett barn i en läsande familj har vid skolstart ett ordförråd på ca 18000 ord, medan ett barn utan den bakgrunden endast har runt 9000 ord.” Tur det finns många läsfrämjande projekt som tex En läsande klass och McDonald’s årliga kampanj Bok Happy Meal som de har i samarbete med Läsrörelsen.

Stina Wirsén läser ur sin senaste bok Titta!

Några av de barnböcker som Bonnier Carlsen släpper till våren är Stina Wirséns nya pekboksäventyr Titta!, Ulf Stark och Anna Höglunds bilderbok Skuggbarnen, Jakob Wegelius uppföljare till den Augustvinnande boken Sally Jones äventyr som heter Mördarens apa och Maria Nilsson Thores nya serie Alla tre.

Samtal med Ulf Stark och Anna Höglund

Författarna presenterade och läste ur sina böcker under ett samtal med Yukiko Duke, redaktör på tidningen Vi.

Jakob Wegelius och Mördarens apa

Mest nyfiken är jag på Jakob Wegelius fristående uppföljare Mördarens apa. Det är en historia om ett gåtfullt mordfall. Berättelsen rör sig från Lissabons nattliga hamnkvarter, över de stora oceanterna, till mysterierna vid en indisk maharadjas hov. Det är en historia om mörka hemligheter och svåra brott, men även om oväntad vänskap, hopp och förlåtelse. Boken består av 80 kapitel där varje kapitel har en vinjettbild som kapitlet är uppbyggt kring. Bilderna är fantastiska. De har ett djup och en detaljrikedom som är helt makalöst!

En urval av vårnyheterna hos Bonnier Carlsens barnboksläpp

Vi fick med böckerna hem. Några i riktigt bokformat och Jakob och Marias böcker som ännu inte publicerats fick vi på USB-sticka.

Vi fick även med ytterligare två böcker. Dels Blåsippor, videungar och sockerbagare av Alice Tegnér som skulle fyllt 150 år i år (bilderna till visorna är för övrigt illustrerade av Elsa Beskow), dels Små saker av Britt G Hallqvist som skulle fyllt 100 år i år. Britt skrev en hel drös kända visor och verser för barn tex Var bor du lilla råtta, men även psalmer och dikter för vuxna.

Nu ska här läsas tillsammans med barnen!

Jessica Sundberg

Jag heter Jessica Sundberg och är 47 år, bor i Stockholm med min man Mattias och mina två älskade barn Filippa och Gustaf. Bloggen Leva Sunt handlar om att leva sunt och hitta balans på alla plan i livet. Jag blandar kost och recept, träning och hälsa, resor och vardag och hur man får detta att gå ihop i livet som heltidsarbetande förälder. Bloggen är helt enkelt en livsstilsblogg nischat mot hälsa i vardagen med inriktning mot familj. För att komma i kontakt med mig kan du maila: jess.sndbrg@gmail.com eller jessica@attlevasunt.se.

Du gillar kanske också...

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *