Användbar till mycket

Har du någon gång gjort din egen pesto eller köper du alltid färdig på burk eller påse? Har du en gång gjort din egen kommer du med största sannolikhet aldrig vilja köpa i affären mer. Det är sådan enorm skillnad i smak, konsistens och utseende. Jag tycker den man köper knappt är ätbar faktiskt. Och har du läst innehållsförteckningen?! En hemgjord klassisk pesto består av basilika, olivolja, salt, vitlök, parmesanost och rostade pinjenötter. Så kort är garanterat inte innehållsförteckningen på den köpta peston.

Pesto har ett stort användningsområde. Fungerar till exempel som sås till pasta, som topping på en ugnsbakad lax, som topping på tilltugg eller mingelmat, i en paj, etc. Bara fantasin sätter gränserna.

Idag gjorde jag min egen pesto. Den kom till användning i kvällens middag som blev just hemgjord pesto och (fabriksgjord) potatisgnocchi. Tillbehör till detta blev gravad lax, ugnsbakad lax, räkor och grönsaker. I vanliga fall har vi också keso till pastapesto, men jag glömde att köpa hem det idag. Vi tog turkisk yoghurt istället som fanns i kylen. Det fungerade bra det också. Middagen var kanongod! Me love!!!

Hemmagjord pesto

Pesto ca 4 dl (håller ca 1 vecka i kylskåp)

50 g pinjenötter
3 vitlöksklyftor
1 tsk salt
1 kruka färsk basilika
2½ dl olivolja
ca 200 g parmesanost i små bitar
en skvätt vatten

Rosta pinjenötterna. Låt svalna. Mixa sedan ihop alla ingredienserna och även pinjenötterna till en slät pesto.

Jessica Sundberg

Jag heter Jessica Sundberg och är 47 år, bor i Stockholm med min man Mattias och mina två älskade barn Filippa och Gustaf. Bloggen Leva Sunt handlar om att leva sunt och hitta balans på alla plan i livet. Jag blandar kost och recept, träning och hälsa, resor och vardag och hur man får detta att gå ihop i livet som heltidsarbetande förälder. Bloggen är helt enkelt en livsstilsblogg nischat mot hälsa i vardagen med inriktning mot familj. För att komma i kontakt med mig kan du maila: jess.sndbrg@gmail.com eller jessica@attlevasunt.se.

Du gillar kanske också...

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *