Bästa råkostsalladen

Säsongerna avlöser varandra. Än är det sommar men det känns som att hösten redan lurar runt hörnet. Till hösten lämnar vi primörgrönsakerna som tillhör sommaren bakom oss och istället blir det säsong för rotfrukter. Självklart går det att köpa rotfrukter redan nu – det mesta inom frukt och grönt går numera att köpa året runt.

Rotfrukter kan man tillaga på många olika sätt. Man kan ugnsbaka, koka, steka och självklart äta råa. Av min svärmor fick jag för några år sedan receptet på en jättegod råkostsallad som är perfekt att ha i kylen och som passar till de flesta maträtter. Den håller upp till två veckor. På hösten när rotfrukterna är billiga och vanliga grönsaker är dyra ska man verkligen passa på att alltid ha en sats färdig i kylen.

Råkostsallad, 2 glassformar

1 vitkålshuvud
5-6 morötter
2 gula lökar
3/4 dl matolja
3/4 dl äppelcidervinäger
1 1/2 msk socker

Riv alla rotfrukter och blanda om ordentligt. Lägg ner i två stora glassformar. Koka upp matolja, vinäger och socker. Häll över rotfrukterna. Ställ in formarna i kylen några timmar så att smakerna hinner sätta sig. Håller ca 2 veckor i kylen.

Jessica Sundberg

Jag heter Jessica Sundberg och är 47 år, bor i Stockholm med min man Mattias och mina två älskade barn Filippa och Gustaf. Bloggen Leva Sunt handlar om att leva sunt och hitta balans på alla plan i livet. Jag blandar kost och recept, träning och hälsa, resor och vardag och hur man får detta att gå ihop i livet som heltidsarbetande förälder. Bloggen är helt enkelt en livsstilsblogg nischat mot hälsa i vardagen med inriktning mot familj. För att komma i kontakt med mig kan du maila: jess.sndbrg@gmail.com eller jessica@attlevasunt.se.

Du gillar kanske också...

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.