Äppelkaka
Det sista jag gjorde i matlagning på söndagen var att baka. Det fick bli äppelkaka som åts till kvällsfika. Jag minskade mängden socker, smör och även mandelmassa då vi inte hade tillräckligt mycket hemma. Det blev kanongott! Till detta tog vi keso.
Äppelkaka (mitt modifierade recept)
50 g mandelmassa
3 st ägg
0.5 dl strösocker
3 dl dinkelsikt
1 tsk bakpulver
2 tsk vaniljsocker
1 dl mjölk
25 g smör, smält
5 st äpplen
Sätt ugnen på 175°. Smörj och bröa en form med löstagbar kant. Riv mandelmassa och blanda med äggen, ett i taget. Rör ner socker. Blanda mjöl med bakpulver och vaniljsocker. Rör ner det i äggsmeten. Tillsätt mjölk och smält smör. Skala och klyfta äpplena. Lägg hälften av äppelklyftorna botten av formen. Häll 1/3 av smeten i formen och äppelklyftor ovanpå i ett fint mönster. Täck med smet och lägg på ytterligare äppelklyftor och häll på resterande smet. Grädda mitt i ugnen ca 35 minuter.
Senaste kommentarer