Laga mat ombord
Ett huvudbry för många båtägare är maten. Det är inte ett helt enkelt problem att laga mat ombord samt förvara mat ombord. Det finns garanterat inte bara en lösning. Alla har sina knep, tips och varianter. Vi har bara varit iväg på en ”längre resa” (fyra nätter) med båten och har garanterat mycket kvar att lära, tänka om och justera. Fyra personer, fyra dygn och mat tre gånger om dagen kräver sin planering. Kylen är liten, skafferierna få och spisen har bara två plattor.
Till vår hjälp köpte vi en Omnia. Det är en fritidsugn som man sätter direkt på sin gasspis, spritkök eller elplatta. Det är en populär lösning i båten, husvagnen, husbilen, fritidsstugan och andra ställen där det inte finns fast ugn. Allt som kan värmas, bakas och lagas i en fast ugn kan också göras i Omnia. Jag tog med en stekpanna och en kastrull. Ytterligare en kastrull behöver inhandlas och tas med till nästa tur. En är inte tillräckligt. Vi har också köpt en brödrost. Den har vi inte hunnit testa ännu. Ytterligare en investering gjordes i en nätkasse som kan användas för att kyla dryck eller skala potatis. Mycket smart och funkade förvånansvärt bra! Självklart köpte vi en grill storlek mindre. That’s it utrustningsmässigt (för tillfället).
Innan vi for skrev vi en preliminär lista på vad vi skulle äta och när. Mat och dryck inhandlades och vissa måltider förbereddes så långt möjligt i hemmaköket. Det som inte skulle ätas inom det närmaste dygnet frös ner och lades i olika frysväskor, beroende på när det skulle ätas. Frysväskorna öppnades allt eftersom det blev plats i kyl. Vi handlade även matvaror, konserver etc som kunde vara bra att ha i nödfall eller som backup. Ett stopp skulle göras i gästhamn och här planerade vi att komplettera våra inköp.
Vi grillade två kvällar. Jag och Mattias älskar entrecôte och åt detta båda dagarna. Till barnen blev det ribs. Båda kvällarna grillade vi färsk potatispaket (förkokt färskpotatis, smör, salt och vitlökspulver), vitlöksbaguette och majskolvar som tillbehör och ställde fram färdig bearnaisesås på burk. Till första kvällen hade jag kokat potatisen hemma och gjort klart potatispaketen samt fyllt en baguette med vitlökssmör. Andra kvällen skalade och kokade jag potatisen och gjorde potatispaketen ombord. Det blev också premiär för Omnia där vi värmde färdiga baguetter. Sådana där baguetter med ganska lång hållbarhet i plast. Supersmidigt!
Vid varje måltid (frukost, lunch och middag) serverades alltid grönsaker av olika slag. Oftast bara isbergssallad, tomat och gurka men jag kokade även broccoli en kväll.
Till den dagliga frukosten ställde vi fram filmjölk och kalaspuffar, olika mjuka och hårda bröd, olika sorters mjukost, smör, nykokta ägg, kaviar, ost samt skivad rökt skinka. Jag drack te, Mattias Nescafé och barnen O’boy. Vad gäller O’boy hade jag köpt pulver som blandas med vatten. Helt onödigt då vi ändå hade med och köpte mjölk. Vanligt O’boy-pulver hade för vår del funkat lika bra.
Vad gäller efterrätter blev det första kvällen färdig kladdkaka, vispad grädde och jordgubbar. Till andra kvällen bakade jag en sockerkaka i Omnia. Lite omständligt men blev verkligen kanonbra! Tredje kvällen åt vi ute och fjärde kvällen handlade vi lyxbullar i Mariefred. Övrigt fika som intogs på båten är våra älskade kanelgifflar. Finns det något godare?!
Det blev grillat till middag dag ett och två, tredje dagen åt vi ute. Fjärde dagen värmde jag köttfärssås jag hade lagat till hemma, kokade färsk pasta samt serverade Omnia-värmda färdiga baguetter. Färsk pasta är mycket smidigt att tillaga på båt. Tar bara 2-3 minuter efter att vattnet kokat upp.
Luncherna var också mycket uppskattade. Första lunchen värmde jag varmkorv i kastrullen som serverades i korv- och tunnbröd med ketchup och senap. Andra dagen blev det värmd ärtsoppa, senap och nybakade smörfrallor. Till tredje dagen hade jag stekt pannkakor för ett helt kompani som njöts med hemgjord hallonsylt och vispad grädde. Pannkakorna värmdes i Omnia. Perfekt resultat. Ha lite koll bara så att de översta inte blir för hårda från lågan (om ni liksom vi har en låga).
All grädde har vispats för hand med vanlig visp. Det finns smartare lösningar om man vill att det ska gå snabbare, men just nu är vi nöjda.
En mycket lyckad resa när det kommer till mat och matlagning. Till nästa gång kommer vi testa nya rätter men även köra favorit i repris!
Senaste kommentarer