Avancerat? Nej!
Har du ätit Tjälknöl någon gång? Tjälknöl eller Tjälknul är en ursprungligen norrländsk maträtt bestående av djupfryst kött, vanligen älgkött, som ugnssteks på låg värme. Ordet kommer av att köttet börjar tillagas tjälfruset (genomfruset), och knul är ett norrländskt ord för ”klump”.
Då min man är från norrland (Östersund) har jag ätit det några gånger hos svärföräldrarna samt andra släktingar på Mattias sida. Det är en saftig och smakrik köttbit. Den serveras kall i tunna skivor och äts till exempel med en potatisgratäng som tillbehör. Hur gott som helst. Den har en viss likhet med rostbiffen men då den tillagas vid lägre temperatur och längre tid blir den så mycket mer mör och smakrik.
Det låter väldigt avancerat att laga Tjälknul men nu hade jag en älgstek i frysen och tänkte att någon gång måste vara första gången. Man kan inte mer än misslyckas.
Det var verkligen inte svårt. Tvärtom! Bara att lägga den frusna älgsteken i en ugnsfast form, in i ugnen över natten och klar på morgonen. Lagen lagade jag till på kvällen och fick stå i bunke i kylen över natten. När köttet var klart, i med kött och lag i dubbla plastpåsar och låt stå i 5 timmar. Klart! Lätt som en plätt!
Vår middag ikväll blev Tjälknul med potatisgratäng, grönsaker och hemgjord lingonsylt. Men guuuuud, vad gott det var!!!! Gustaf åt enorma mängder av både kött och gratäng (jag tog också om ett par gånger). Han ville aldrig sluta äta och sa till mig: Mamma, lova att du lagar detta varje dag!. Bra betyg va?!
Här är receptet på Tjälknöl samt potatisgratäng.
Tjälknöl (Tjälknul), ca 4-6 port
1 kg fryst älgstek eller annat viltkött
Lag:
1 liter vatten
1 dl salt
1 msk socker
7 svartpepparkorn
5 enbär
2 lagerblad
Sätt ugnen på 75°C. Lägg den frysta steken i en ugnsfast form. Låt steken stå nertill i ugnen ca 8 timmar. Kolla innertemperaturen i köttet. När termometern visar 55°C är köttet rött inuti, vid 65°C är köttet rosa och vid 75°C helt genomstekt.
Blanda ingredienser till saltlagen i en kastrull och låt det koka upp. Låt kallna. Lägg den varma steken i den kalla lagen när den är klar. Lägg köttet i dubbla plastpåsar, tillsätta lagen och förslut påsen. Låt köttet ligga i lagen i kylskåpet i 4-5 timmar. Om köttet ligger längre i lagen blir köttet alldeles för salt. Skär köttet i tunna skivor och servera med en potatisgratäng till.
Krämig potatisgratäng, 4-5 port
1 kg mjölig potatis
2 1/2 dl mjölk (3 %)
2 1/2 dl vispgrädde
1/2 skalad lök
2 finhackade vitlöksklyftor
1/2 msk salt
25 g smör
Värm ugnen till 240 grader. Skala potatis och skär den i centimetertjocka skivor. Lägg i en stor kastrull med mjölk, grädde, lök, vitlök och salt. Låt koka upp och sen sjuda eller småkoka tills potatisen är nästan mjuk. Rör om ofta. Smöra en ugnsform. Häll ner potatiskoket i den. Klicka på resten av smöret och gratinera i ugnen i 15 minuter eller tills din potatisgratäng börjar bubbla och har fått fin färg. Ta gratängen ur ugnen, låt stå i 10-20 minuter innan den serveras.
Senaste kommentarer