Systrarna von Sydows ugnsomelett – smidig lunchlösning
En sådan fantastisk juli det blev ändå. Solig och varm och bara alldeles underbar. Att äga båt och under semestern befinna sig i Skärgården i denna fantastiska miljö och i närheten av vatten är en otrolig förmån jag är så tacksam för. I det här vädret och när man befinner sig på båt, sommarstuga, husbil/husvagn etc gäler det dock att hitta snabba och smidiga lunchlösningar. Varmkorv med bröd kanske man inte vill äta varje dag hur gott det än är. Då rekommenderar jag att laga ugnsomelett. Snabb, smidig sommarlunch! Perfekt resträtt dessutom. Den har jag lagat till ett par gånger under vår båtsemester i sommar. Jag har utgått från systrarna von Sydows ugnsomelett.
Grundreceptet är en nyttig och god ugnsomelett där man i princip kan lägga till och dra ifrån efter eget tycke och smak. Varför inte slänga ner de rester som som ligger i kylen och skräpar. Ni vet ju själva – det blir nästan alltid några potatisar och lite kött/kyckling/korv över från gårdagkvällens grillmiddag. Kanske en överbliven ostkant som väntar på att användas. Ägg är ett livsmedel som håller länge utan kylskåp och en basvara vi alltid ser till att ha hemma och ombord. Vi har också alltid minst ett par liter mjölk med lång hållbarhet som före öppning inte kräver kylskåpsförvaring liggandes i skafferiet och durken.
I den första omeletten jag lagade till i under semestern hade jag skivad potatis och rökt kalkon. I den andra skivad potatis och tärnade köttrester. Så otroligt gott, enkelt och snabblagat!
Systrarna von Sydows ugnsomelett, ca 4 port
2-3 msk olivolja
ca 10 cocktailtomater
1/2 hackad rödlök
6 ägg
4 dl mjölk
2 dl riven smakrik ost
400 g hackad spenat
100 g fetaost eller chevre
Salt och peppar
Sätt ugnen på 200 grader. Häll olivoljan i en ugnsform, ca 25 cm i diameter och smörj den. Halvera tomaterna och sprid ut i formen med snittytan uppåt. Lägg även i lökhacket i formen. Låt stå i ugnen 10-15 minuter. Vispa under tiden ihop ägg, mjölk och riven ost. Salta och peppra. Tina spenaten om du använder fryst. Ta ut formen ur ugnen och sprid ut spenaten över lök och tomater. Smula över fetaosten eller chevre och häll därefter på äggblandningen. Grädda mitt i ugnen ca 30 minuter tills omeletten har fått färg och är genomgräddad.
Servera med sallad.
Ebbas tips på hur omeletten kan varieras:
- Blandad svamp, gul lök och zucchini
- Sparris i småbitar och kallrökt skinka
- Tomater, rödlök och chorizo i småbitar
- Sötpotatis eller färskpotatis i tärningar, lök, färsk bladspenat eller ruccola
Senaste kommentarer