Rätter med roligare namn
Är barn lättlurade? Går det verkligen att locka barn att testa och äta olika maträtter bara för att de har roliga namn? Tja, varför inte?! Även vi vuxna är lättlurade och lockas ofta av läckra beskrivningar av ingredienser och fina upplägg av maten. I Tastelines Barnkasse som vi prövar just nu har de flesta rätter fått lite roligare och käckare namn än de mer traditionella namnen som vanligen används.
Kvällens middag var Mumsiga minibiffar med fetaost i tomatsås. Ett traditionellt namn skulle ju vara fetaostfyllda biffar i tomatsås, men mumsiga minibiffar lockar absolut mer.
Förutom biffar i tomatsås var ett tillbehör till kvällens middag en lite annorlunda tzatziki som inte bara innehåller den traditionella rivna gurkan, vitlök och creme fraiche utan även färsk tomat och paprika, grönsakerna skurna i bitar istället för rivna. Vi tyckte dock att det blev tillräckligt såsigt med tomatsåsen och skippade tzatzikin och tog bara grönsakerna som tillbehör istället. Kvällens andra tillbehör var klyftpotatis. Vi föredrog kokt potatis till biffarna, men smaken är som baken. Jag hällde inte heller såsen över biffarna som receptet säger utan serverade den separat på sidan om.
Köttfärsen som ingick i påsen var av fin kvalitet – fin köttfärs från Gotland, dock inte ekologisk men i alla fall närproducerad och det är ofta att föredra. Potatisen och grönsakerna var inte ekologiska, det drar ner betyget. Fetaosten var äkta fetaost av fint märke med mycket smak. Tomatsåsen halvfabrikat men av fint märke (inte ekologisk den heller)…
Biffar är alltid en populär maträtt hemma hos oss och den här varianten var inget undantag. Alla åt med mycket god aptit, hur gott och saftigt som helst! Tur att jag dubblerade köttfärsmängden! Ska jag vara kritisk mot något är det den färdiga tomatsåsen. Det är så enkelt och går snabbt att själv röra ihop en gudagod tomatsås, men visst, för att spara några minuter är färdig tomatsås ett okej alternativ någon gång då och då när tiden tryter.
Mumsiga minibiffar med fetaost i tomatsås, 4 port
Biffar
¾ dl ströbröd
1 dl mjölk
1 ägg
1 gul lök
2 vitlöksklyftor
500 gram nötfärs
1 tsk salt
2 krm svartpeppar
½ msk torkad oregano
50 gram fetaost
Olivolja
400 gram färdig pastasås
Tzatziki
1 tomat
½ gurka
½ paprika
½ vitlöksklyfta
1 dl creme fraiche
Salt och svartpeppar
Tillbehör
800 gram potatis
Salt och svartpeppar
Olivolja
50 gram riven ost
Tillbehör: Sätt ugnen på 200 grader. Skölj potatisen och skär dem i klyftor. Lägg potatisen på en plåt och strö över salt och peppar efter smak. Ringla över olivolja och blanda om. Sätt in i ugnen ca 30 min.
Biffar: Vispa ihop ströbröd, mjölk och ägg i en bunke och låt stå och svälla någon minut. Skala och finhacka lök och vitlök. Blanda ner nötfärs och lök i ströbrödsblandningen och krydda med oregano, salt och peppar. Smula i fetosten och blanda om. Forma små minibiffar av färssmeten, ca 12 – 14 st och lägg på en tallrik. Hetta upp en stekpanna med lite olja och stek biffarna gyllenbruna på båda sidor. Sänk sedan värmen och låt dem bli klara på eftervärmen. När biffarna är klara så slår du över tomatsåsen och låter allt bli varmt.
Tzatziki: Skölj tomat, gurka och paprika. Dela gurkan på längden och gröp ur det vattniga med en sked. Skär grönsakerna i små kuber. Blanda med creme fraiche i en skål och pressa i vitlök. Smaka av med en nypa salt och peppar och ställ kallt till servering.
Servera biffarna med potatis och tzatziki. Strö över riven ost vid servering.
Senaste kommentarer