Barnboksnyheter hos Rabén & Sjögren

5 utvalda barnböcker från Rabén & Sjögren

I veckan var jag på förlaget Rabén & Sjögren och tog del av ett urval av vårens och sommarens barnboksnyheter. 5 böcker hade valts ut och de verkade lika bra allihopa!

Svensk synd

Svensk synd av Martin Jern. En thriller för unga vuxna. Otto och hans mamma är ständigt på flykt och hamnar i Ryda – en skitig håla mitt ute i ingenstans. Här finns bara skog och risiga original som bränner hemma. Och kyrkan förstås, som typ 99 % av samhällets invånare tillhör. Kanske är Ryda the place to hide om man har en mörk hemlighet? Synd bara att Otto inte är den enda som har något att dölja. Jävligt synd.

Boken handlar om att söka efter tillhörighet. En mörk bok med en tung botten.

Spår i sanden

Spår i sanden av Torbjörn och hans dotter Nora Flygt. En spänningsroman för 9-12 åringar. Sanna, Kim, Nelly och Kristian är sommargäster i Falsterbo och tillbringar mycket av sin tid på stranden. En sen kväll ser de hur glassbåten lägger till, och fyra personer smyger upp till det avspärrade militära området bredvid stranden. Efter en stund kommer bara två personer tillbaka. Vad har hänt med de andra två? Och varför är staketet till det militära området uppklippt? Barnen dras in i ett äventyr som får en minst sagt oväntad vändning.

Torbjörn och Nora saknade en bra och spännande bok för yngre och beslöt sig för att skriva en själva. Det är ett växlande berättarperspektiv. De fyra barnen i boken berättar om sina upplevelser kring det som händer utifrån sina förutsättningar och perspektiv.

Judit och tant Harriet

Judit och tant Harriet av Charlotta Lannebo (6-9 år). Under sommarlovet på landet möter Judit tant Harriet som är 96 år, tanten som gjort i princip allting. Tanten är från början motsträvig till att bli vän med Judit men tillslut utvecklar de enda någon sorts vänskap. De hittar på massa saker tillsammans då tant Harriet vill återuppleva en del av vad hon gjort tidigare. Tanten berättar mycket om sitt liv men även om att hon bestämt sig för att avsluta sitt liv då hon känner sig så gammal. Boken blir som ett samtal kring livet och vad det innebär.

Fantastiska illustrationer som verkligen fångar författarens känsla hon vill förmedla med boken.

På väg

På väg av Peter och Ingela Arrhenius.  Vi får följa med Lina och Leo på upptäcktsfärd bland vägmärken och cykelbanor. Det finns så mycket att titta på när man är ute och går. Det finns skyltar överallt. På väg till skolan, utanför dagis, när man parkerar vid mataffären – ja, det verkar ju finnas hur många regler som helst att följa! 

Författarnas syfte var att skriva en historia som kan stå för sig själv men väver/smyger in pedagogik och lärande. Man vill få barnen att fundera kring sin närmiljö och i det här fallet trafiken. Det finns övningar i boken och de blir svårare och svårare ju längre in i boken man kommer. På slutet finns ett spel för repetition och bokomslaget är en affisch.

Minimonster i naturen

Sist Minimonster i naturen av John och Hanna Hallmén. En helt fantastisk bok som jag redan har läst och recenserat. Underbara bilder och väcker barns och vuxnas upptäckarglädje!

Jessica Sundberg

Jag heter Jessica Sundberg och är 47 år, bor i Stockholm med min man Mattias och mina två älskade barn Filippa och Gustaf. Bloggen Leva Sunt handlar om att leva sunt och hitta balans på alla plan i livet. Jag blandar kost och recept, träning och hälsa, resor och vardag och hur man får detta att gå ihop i livet som heltidsarbetande förälder. Bloggen är helt enkelt en livsstilsblogg nischat mot hälsa i vardagen med inriktning mot familj. För att komma i kontakt med mig kan du maila: jess.sndbrg@gmail.com eller jessica@attlevasunt.se.

Du gillar kanske också...

2 svar

 1. Hej hej!

  Vill bara tipsa om en toppentävling i min blogg! Man kan vinna en valfri vara från Paradiset1.se som har jättefin inredning, citattavlor, porslin och mycket annat. Delta gärna =)
  Tävlingen hittar du här: http://livetomyarp.com/2014/05/14/vinn-en-valfri-vara-fran-paradiset1/

  eller bara besöka min blogg 🙂

  MVH

 2. Nora Flygt skriver:

  Hej!

  Vilken tur att du förstod Spår i sandens handling med tanke på att jag var så nervös och sa fel i varje mening, haha!
  Är det okej att jag lånar bilden på mig och pappa?

  MvH Nora

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *