Undersåkers Charkuteriefabrik

Undersåkers Charkuteriefabrik

Undersåkers Charkuteriefabrik

En liten mysig gårdsbutik!

En liten mysig gårdsbutik!

På väg hem från Åre såg jag en skylt mot den lilla byn Undersåker. Fävikens Magnus Nilssons egenägda charkuterifabrik Undersåkers charkuterifabrik ligger ju såklart där. Självklart blev det en avstickare dit. Jag älskar ju maten på Magnus restaurang Korvkiosk i Skanstull (det finns även en Korvkiosk i Åre men den var stängd över sommaren) och ville inte missa tillfället att köpa hem goda delikatesser från butiken. På Undersåkers vill de göra fantastiska svenska charkuterier av jämtländska råvaror. Målet är inte att producera lyxprodukter för få utan vardagsmat, fast bättre, för många.

Vad ska vi välja bland allt gott?

Vad ska vi välja bland allt gott?

I butiken ser man rakt in i produktionen. Tyvärr var vi där i slutet av dagen och de höll på att städa lokalen. Men goda charkuterier fanns i alla fall till försäljning i den lilla men mysiga butiksdelen. Det fanns mycket gott att välja på och jag hade velat köpa allt. Det var inte superbilligt så vi fick noga välja vad vi ville ha. Vi slog till på ölkorven Fävikare, tunt skivad grisnacke, Karlsson blodpudding samt bacon i bit.

Ölkorven bjöd vi på så fort vi kom tillbaka till Östersund. Supergod som den är eller tillsammans med en kall öl.

Karlssons blodpudding och bacon i bit.

Karlssons blodpudding och bacon i bit.

Blodpuddingen och baconet blev gårdagens middag (då vi köpt en bit för ca 2 personer delade vi och kompletterade med grillad kyckling). Blodpudding, bacon, hemgjord lingonsylt och råkostsallad på färsk svensk vitkål och gotländska morötter. En middag utan onödiga tillsatser och så lokalt producerad som en middag bara kan bli.

En helt fantastiskt blodpuddingsmiddag!

En helt fantastiskt blodpuddingsmiddag!

Vardagsmat när den är som bäst!

Vardagsmat när den är som bäst!

Blodpuddingen var superfin – limpformad och med synliga bitar av späck. Smaken sa allt om kvaliteten på råvarorna. Högsta klass! Precis som man vill att blodpudding ska smaka. Baconet var rött och fint med en vacker fettmarmorering. Jag skar i ganska tunna skivor och skivorna knaperstektes sedan i varm stekpanna. Mums! Den nygjorda lättsockrade lingonsylten och råkosten satte pricken över i. Säger bara WOW! Vilken middag. Gustaf gillade tyvärr inte blodpuddingen alls, Filippa tyckte den var så där. De är ju vana vid den sötare, ”vanliga” blodpuddingen. Baconet älskade de lika mycket som vi!

Grisnacken sparar vi några dagar till. Den passar på en charkbricka eller som pålägg på en smörgås. Jag har aldrig testat grisnacke så det ska bli mycket spännande att smaka!

Jessica Sundberg

Jag heter Jessica Sundberg och är 47 år, bor i Stockholm med min man Mattias och mina två älskade barn Filippa och Gustaf. Bloggen Leva Sunt handlar om att leva sunt och hitta balans på alla plan i livet. Jag blandar kost och recept, träning och hälsa, resor och vardag och hur man får detta att gå ihop i livet som heltidsarbetande förälder. Bloggen är helt enkelt en livsstilsblogg nischat mot hälsa i vardagen med inriktning mot familj. För att komma i kontakt med mig kan du maila: jess.sndbrg@gmail.com eller jessica@attlevasunt.se.

Du gillar kanske också...

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *