Cryokammare

Stockholms enda cryokammare finns hos Biologic Sweden
Stockholms enda cryokammare finns hos Biologic Sweden

Vinterbad är något som verkligen har trendat och slagit igenom stort de senaste åren. Jag har också testat, både i sjö/isvak och i kallbassäng på spa (och även i varm bassäng hemma). Nä, inte något för en frusen stackare som jag. Men kallbad har visat sig ge bland annat starkare immunförsvar, mer energi och en hejdundrans endorfinkick. Men det finns alternativ till kallbad och det är cryokammare. Cryokammare är som att ta ett isbad fast ger bättre effekt och det görs på torra land på bara 3 minuter.

Så här ser själva cryokammaren ut.
Så här ser själva cryokammaren ut.

Helkroppskryoterapi är en medicinsk köldbehandling som använder sig av temperaturer ner till -87 grader i en cryokamare under korta tidsperioder, 3-5 minuter. Luften i kabinen kyls ner och sänker hudens kärntemperatur. När huden kyls ner reagerar den på temperaturförändringen genom kärlsammandragning. Detta riktar blodflödet från ytan och skelettmusklerna mot kroppens varma kärna När behandlingen är över återgår huden till dess normala temperatur eftersom det varmare blodet strömmar genom hela kroppen.

Är lite röd om nosen efter 3 minuter i kylan.
Är lite röd om nosen efter 3 minuter i kylan.

Några av cryokammarens hälsoeffekter är att den stärker och aktiverar immunförsvaret, återhämtningsförmågan förbättras, dämpar inflammationer, minskar stress och förbättrar sömn, är boostande och uppiggande, dämpar smärtor i kroppen, aktiverar lymfsystemet och förbättrar blodcirkulationen. Det är alltså en bra behandling för återhämtning i muskler och leder efter träning och har blivit väldigt populär bland elitidrottare men också väldigt bra för att stärka immunförsvaret, bra för att förbättra sömnen och dämpa smärtor som bland annat migrän. Hälsoeffekterna är desamma som att bada i isvak i ca 20-25 min. 

Cryoterapi har många positiva effekter.
Cryoterapi har många positiva effekter.

Stockholms enda cryokammare finns hos Biologic Sweden. Jag har valt paketet Hälsoboost som dels är en hälsokontroll via blodprov, dels fem besök i cryokammaren. Hittills har jag hunnit med att göra ett besök i kammaren. Jag är som sagt väldigt frusen av mig men de 3 minuterna gick förvånansvärt fort och bekymmersfritt. Syftet är att exponera så mycket naken hud som möjligt men man ska ha på sig som minst strumpor, tofflor, vantar, munskydd (skydd för nästippen) och mössa. Sen hade jag trosor och sportbh. Jag frös knappt! Förutom om handlederna så nästa gång ska jag ha med handledsvärmare.

Den upplevda effekten då? Jag är ju väldigt frisk och har (just nu, peppar peppar) inga större krämpor så jag gör den här kryoterapin mest som en rolig grej. Men jag kände mig hög på upplevelsen och sov gott på natten. Ska försöka gå en gång i veckan de närmsta fyra veckorna så får vi se efter det om jag får några andra positiva effekter.

Jessica Sundberg

Jag heter Jessica Sundberg och är 47 år, bor i Stockholm med min man Mattias och mina två älskade barn Filippa och Gustaf. Bloggen Leva Sunt handlar om att leva sunt och hitta balans på alla plan i livet. Jag blandar kost och recept, träning och hälsa, resor och vardag och hur man får detta att gå ihop i livet som heltidsarbetande förälder. Bloggen är helt enkelt en livsstilsblogg nischat mot hälsa i vardagen med inriktning mot familj. För att komma i kontakt med mig kan du maila: jess.sndbrg@gmail.com eller jessica@attlevasunt.se.

Du gillar kanske också...

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *