Nyttiga alternativ i påskägget
Nu väntar påsken runt hörnet. Påsk är en riktigt stor mathögtid. Många, lediga dagar med många, långa, härliga måltider av olika slag. Påskägg kommer fyllas och godis kommer ätas. Jag är själv en riktigt godisråtta och i min mage kommer det hamna en hel del gotter. Självklart kan man även lägga nyttiga alternativ i påskägget. Man måste ju ha viss balans även under påsk. Jag skulle därför vilja tipsa om några av de nyttiga godisar jag har bakat genom åren. Det här är mina utvalda favoriter.
Choco-kokos-bit med torkad frukt och bär, Sockerfri Bounty, GI-godis/Nötchoklad, Mangoremmar, Chokladbollar, Chokladpraliner samt Ris- och nötpuffar. Ät och njut med godare samvete!
Choco-kokos-bit med torkad frukt och bär, ca 30 st
50 g rostade saltade macadamianötter
40 g gojibär
20 g frystorkat granatäpple
200 g mörk choklad 70%
4 msk kokosolja
50 g grova kokosflingor
½ tsk vaniljpulver
3 riskakor
1 handfull kokoschips
1 msk rålakritspulver
Hacka nötterna grovt. Smält choklad med kokosolja över ett vattenbad. Krossa riskakorna och blanda med de grovt hackade nötterna, gojibär, kokos och vaniljpulver. Häll smält choklad i blandningen och häll över i en form klädd med bakplåtspapper. Strö över kokoschipsen på en halvan och rålakritspulver på den andra halvan. Låt stå i kylskåpet minst 1 timme. Klipp eller bryt massan i bitar och servera dem kalla.
Bra att veta:
Macadamianötter och gojibär kan ersättas med andra nötter och torkad frukt.
Sockerfri Bounty
75 g Nicks mörk choklad
6 urkärnade dadlar
2 msk kokosolja
4 msk smör
2 dl kokos
2 msk sötströ
2 msk grädde
1 msk honung
Smält chokladen försiktigt på spisen. Mixa dadlarna med kokosoljan och vänd ner den smälta chokladen. Blanda runt ordentligt. Lägg ett bakplåtspapper i exempelvis en matlåda. Häll i smeten och låt stelna i kylen några timmar.
Smält sedan smöret och tillsätt resterande ingredienser. Låt bubbla på låg värme på spisen några minuter.
Häll kokosblandningen över din bas och låt stå i kylen ytterligare några timmar. Skär sedan upp i lagom stora bitar. Det kan hända att kokosen vill lossna från botten med det är bara att trycka fast den igen. Förvara i kyl eller frys.
Nötchoklad, ca 15 bitar
50 g ljus choklad
50 g mörk choklad
Lite nutella
1/2 dl naturella cashewnötter
1/2 dl valnötter
1/2 dl sötmandel
1/2 dl kokosflingor
Grovhacka nötterna och blanda ner kokosen i nötblandningen. Smält chokladen och nutella i mikron eller i vattenbad. Blanda ner nöt- och kokosblandningen och rör om ordentligt. Klicka ut på bakplåtspapper i lagom stora bitar. Låt svalna och förvara i kylskåp.
Mangoremmar
1 mogen mango
1 krm vaniljpulver
Sätt ugnen på 50 grader varmluft. Mixa mangon och vaniljpulvret till en puré. Den ska vara lös men inte rinnig. Bre ut purén tunt på en bakplåtspappersklädd plåt. Torka i mitten av ugnen i ca 2-3 timmar. När den inte längre är kletig är den klar. Klipp till lagom stora remsor med en sax och rulla ihop. Förvara i en tätsluten burk i kylen.
NATURLIGT SÖTADE CHOKLADBOLLAR
8 st färska urkärnade dadlar
ca 2 dl fiberhavregryn
2 msk lättmjölk (jag tog mandelmjölk)
2-3 msk kakao
riven kokos
1 tsk vaniljpulver
1-2 msk kokosolja (jag skippade detta)
Kärna ur dadlarna och mixa dem i en matberedare tillsammans med kokosoljan. Tillsätt sedan kakao, vaniljpulver, mjölk och 2 msk riven kokos till smeten och rör om ordentligt eller mixa lite snabbt. Rör sedan ner havregrynen lite i taget tills du fått en önskvärd konsistens på smeten. Forma till bollar och rulla i riven kokos, låt sedan stå kallt minst 15 min innan servering!
Chokladpraliner med banan och jordnötssmör
2 bananer
Jordnötssmör crunchy med 99.3% jordnötter samt utan tillsatt socker
70%-ig mörk choklad
Skär en banan i skivor, ca 1/2 cm tjocka, och lägg på bakplåtspapper. Lägg en klick jordnötssmör på varje skiva. Skär den andra bananen och lägg skivor ovanpå, som en dubbelmacka. Lägg in i frysen i ca 2 timmar. När bananerna har fryst, smält chokladen i vattenbad och doppa bananstubbarna i chokladen. Lägg dem på bakplåtspapperet igen, in i frysen i ca 1-2 timmar. Ät och njut!
Ris- och nötpuffar
Blanda hackade sötmandlar, valnötter, hasselnötter och cashewnötter med rispuffar, torkade blåbär med smält (sockerfri) ljus och mörk choklad.
Senaste kommentarer