Haja havre av Emma Lindblom

Haja havre av Emma Lindblom
Haja havre av Emma Lindblom
Det här är ett urval av de havreprodukter vi hade hemma för tillfället.
Det här är ett urval av de havreprodukter vi hade hemma för tillfället.

Jag har alltid (minst) ett paket havregryn hemma. Det är användbart till så mycket. Till havregrynsgröt, nyttiga bakverk, hemgjord granola, havrepannkakor, hälsobröd, nyttiga fruktfrallor, nyttiga scones, mättande smoothie, nyttig pajdeg, etc. Dessutom väldigt billigt livsmedel (om man inte lyxar till det med hypad gröt på stan). Havre är naturligt glutenfritt, dvs innehåller inte den potentiellt skadliga form av gluten som påverkar personer med celiaki. Havregryn är nyttigt och innehåller massor av kolhydrater, vitaminer och nyttigt fett. Det är ett klimatsmart livsmedel. Ja, det var typ det jag visste innan jag fick hem den nyutkomna boken Haja havre av Emma Lindblom. En bok om just superlivsmedlet havre. Här kan den intresserade verkligen gräva ned sig i mängder med spännande fakta och recept.

Havre är en riktigt näringsbomb!
Havre är en riktigt näringsbomb!
Vi hittar både fakta och recept i den lättlästa boken.
Vi hittar både fakta och recept i den lättlästa boken.

Få livsmedel är så hälsobringande som just havre. Det innehåller inte bara stärkande antioxidanter utan även välgörande kolhydrater, fetter och protein. Det viktigaste är ändå betaglukan, en sorts fiber som ha visat sig sänka såväl kolesterol, blodsocker och blodtryck. Genom att addera havre till måltiderna kan man alltså hålla sig piggare och mättare, få en rikare tarmflora och förebygga såväl hjärt- och kärlsjukdom som diabetes. Den här boken hjälper oss att haja havrets enastående effekter på vår hälsa.

Själv blev jag sugen på lyxig havregrynsgröt.
Själv blev jag sugen på lyxig havregrynsgröt. Billigt och så gott!

Boken är indelad i olika kapitel – En svårslagen näringsbomb, Boosta ditt immunförsvar, Starkare hjärta, Blodsockerkoll, Håll vikten, Mat för träningsresultat, Klimatsmart, Hitta dina havrefavoriter och Härliga havrerecept som tillsammans lägger havrets pussel framför oss. Antingen läser man från pärm till pärm, eller som jag som först kastar mig över kapitlen kring hälsa, träning och recept för att sedan läsa övriga kapitel.

Det här är också lyxig havregrynsgröt men går du på café kostar det desto mer, den här ligger på ca 90 kr.
Det här är också lyxig havregrynsgröt men går du på café kostar det desto mer, den här ligger på ca 90 kr.

Havre är för alla och den här boken har verkligen något för alla. Den är informativ och intressant. Lättläst och lättsam. Fakta på ett smart sätt helt enkelt, precis som havren. Spring och köp boken eller låna på bibliotek och se sedan till att inkludera mer havre i din kost. Testa något av recepten i boken eller något av havrerecepten från min blogg enligt ovan.

Jessica Sundberg

Jag heter Jessica Sundberg och är 47 år, bor i Stockholm med min man Mattias och mina två älskade barn Filippa och Gustaf. Bloggen Leva Sunt handlar om att leva sunt och hitta balans på alla plan i livet. Jag blandar kost och recept, träning och hälsa, resor och vardag och hur man får detta att gå ihop i livet som heltidsarbetande förälder. Bloggen är helt enkelt en livsstilsblogg nischat mot hälsa i vardagen med inriktning mot familj. För att komma i kontakt med mig kan du maila: jess.sndbrg@gmail.com eller jessica@attlevasunt.se.

Du gillar kanske också...

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *