Drömresa till Lofoten

Fiske på Rhodos.

Fiske på Rhodos.

Den 18 april åker jag med maken och sonen på en drömresa till Lofoten (dottern ville inte följa med). Det blir en kort men intensiv äventyrsresa där havet och dess invånare sätts i fokus. Resan är en födelsedagspresent till sonen. Gustaf har alltid fascinerats av djur, natur och fiske. Drömmen om Lofoten väcktes när han och jag såg programmet Kalle och Britas 6 liv. Tv-serien där paret Brita och Kalle Zackari Wahlström i sin längtan efter ett liv med mindre stress, mindre arbete och mer tid för varandra och barnen träffar sex par som brutit sig loss från ekorrhjulet och börjat om. I ett av avsnitten besökte de just Lofoten och vi satt som klistrade framför tvn. Gustaf kunde varken släppa programmet, som vi sett om flera gånger, och tanken på att en dag åka dit. Nu ska det bli verklighet!

Storfångst i Östersund.

Storfångst i Östersund.

Lofoten i Nordnorge bjuder på spektakulära vyer och är en av världens vackraste platser. Det är fullt av dramatiska berg, vackra sandstränder och mysiga fiskebyar. Lofoten är också en dröm för djurälskaren. Här finns den största kolonin med havsörnar i världen. Det finns stor chans att få se späckhuggare, grindval, vikval, knölval och delfiner. Vi har bokat in oss på en valsafari i Andenes. I Andenes kommer vi bo en natt på hotell som ligger precis vid havet.

Fiskelycka i Skärgården!

Fiskelycka i Skärgården!

Lofoten är världskänt för sitt skrej-och torskfiske och hit kommer många för att prova fiskelyckan. Här finns flera lokala guider och ordnade fisketurer. Det nappade vi på (hehe) och har bokat in oss på en tvådagars fisketur. Vi utgår och kommer bo i orten Å.  Detta gamla fiskesamhälle ligger placerat allra ytterst på fastlandet i Lofoten där vägen bokstavligen tar slut. Å är ett välkänt turistmål i Norge och naturen runt omkring är magnifik och det är en av de absolut vackraste platserna i hela Norge. Här bor man i pittoreska norska ”Rorbuer” alldeles vid vattnet. Hytten har självhushåll så man kan laga egen mat, tex egenfångad fisk eller något annat. Gissa om Gus hoppas på att få tillaga sin egna uppdragna fisk!

Fiskelycka även på vintern!

Fiskelycka även på vintern!

Å är absolut en av de bästa platserna i hela Norge när det gäller till chansen att fånga stor fisk och platsen passar både nybörjaren som det mest fulländade fiskeproffset. Perfekt för oss alltså. Fick precis en rapport om att vädret de senaste dagarna varit riktigt bra och gett upphov till riktigt bra fiske. Det har fullkomligt pumpats upp fisk. Det ena båtlaget efter det andra har dragit upp flera fina torskar runt 20 kilos strecket med några riktigt fina toppfiskar på dryga 25 kilo. Häftigt! 

Fiska har barnen gjort sedan de lärde sig gå.

Fiska har barnen gjort sedan de lärde sig gå.

Att resa till Lofoten är inte det lättaste (och billigaste…). Vi kommer att flyga från Arlanda till Oslo. Hyra bil och köra till Andenes i norra Lofoten, ca 17 mil. Där bor vi på hotell en natt. Efter valsafarin åker vi vidare med hyrbilen till Å, ca 30 mil. Efter två övernattningar och fiske vänder vi och tar hyrbilden till Evenes, flyg från Evenes till Oslo och avslutar med flyg från Oslo till Stockholm. Oh my!

Vår egen fiskebåt.

Vår egen fiskebåt.

Utrustning som är bra att ha med är underställ av ull, mössa, varma strumpor, stövlar, skidvantar för båttransporter, vattentåliga tunnare vantar för fisket, mössa, buff/halsduk och extratröja för överkroppen. Vi som är en aktiv familj har redan det mesta av detta hemma, men en del kompletterande inköp har gjorts och måste göras.

Nu håller vi tummarna för att vädergudarna kommer att vara på vår sida!

Jessica Sundberg

Jag heter Jessica Sundberg och är 47 år, bor i Stockholm med min man Mattias och mina två älskade barn Filippa och Gustaf. Bloggen Leva Sunt handlar om att leva sunt och hitta balans på alla plan i livet. Jag blandar kost och recept, träning och hälsa, resor och vardag och hur man får detta att gå ihop i livet som heltidsarbetande förälder. Bloggen är helt enkelt en livsstilsblogg nischat mot hälsa i vardagen med inriktning mot familj. För att komma i kontakt med mig kan du maila: jess.sndbrg@gmail.com eller jessica@attlevasunt.se.

Du gillar kanske också...

2 svar

  1. Fröken M skriver:

    woooow va coolt !!
    Jag är grymt avis !!
    KRAM

  2. Jessica Sundberg skriver:

    Kanske Viggo också skulle bli lite avis 🙂 ?! Om man får en sån här present när man fyller 12 år, hur toppar man det till 13-års dagen *huuuu*?! Gräver STORT hål i plånboken 🙂 KRAM!!!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.