Julkorv i långa rader
Kollar ni på Kockarnas kamp? Vi har tv4 play och när jag står och lagar mat ”kollar” jag ofta på något lättsamt tv-program i bakgrunden samtidigt. Matlagningsprogrammen Kockarnas kamp, Hela Sverige bakar och Halv åtta hos mig är tre lättsamma favoriter. Barnen har också fått dille på matlagningsprogram. De gillar väl tävlingsmomentet. Häromdagen tittade vi på Kockarnas kamp tillsammans. Det var avsnittet där kockarna malde och stoppade sin egen korv. Då berättade jag att jag och Mattias gjorde egen julkorv för en herrans massa år sedan. Barnen blev eld och lågor och ville självklart att vi skulle göra egen i år. Jag var inte sen att låta mig övertalas!
Jag tänkte att jag börjar med en halv sats korv för att testa. Dels om det var så gott som jag skrivit och minns, dels för att få in tekniken. I morse när jag var och handlade köpte jag således hem alla ingredienser som behövdes för att göra julkorv – allt från fläskkarré till grisfjälster. Det är inte billigt med fjälster. 80 kr betalade jag för 10 meter och är vad som behövs för en hel sats korv. Köttet jag köpte var givetvis ekologiskt och svenskt och kostade 120 kr/kg.
Barnens entusiasm avtog när det var dags att göra jobbet. De ville helt enkelt att jag skulle göra allt själv medan de la pärlplattor som de har fått dille på att göra helt plötsligt. En KitchenAid Köttkvarn med korvhorn är en mycket bra investering och underlättar arbetet avsevärt. Jag malde kött och kokt potatis. Använd den grova malskivan. Blandade detta med avsvalnad kokt mjölk och kryddor. Jag sköljde igenom fjälstret med vatten och trädde sedan på hela fjälstret på korvhornet. Använd korvhornet med störst öppning. Sedan fick jag ta Mattias till hjälp. Medan jag tryckte ner köttröran tog Mattias emot korven och gjorde en lagom tjock korvrundel. Gör inte korven för tjock och välpackad. Se till att det finns ganska gott om plats. Man ska ju sedan dela upp korven i mindre korvar och det gör man genom att vrida korvskinnet och sedan när de stått till sig klippa av där man vridit. Vrid åt varannat håll.
Tadaaa! Färdig! Jag blev riktigt nöjd om jag får säga det själv! De flesta korvar har jag fryst in. De ska sparas till närmare jul/jul. Några stycken har jag dock lämnat i kylen. De ska provsmakas imorgon och smakar det bra kommer jag göra en halv sats korv till. Vi blir många till jul! I år blir vi 12 personer och vi kommer fira i fjällen i år igen.
Korv med två smaksättningar
Till ca 4½ kg korv
Grundsmet:
3 kg benfri fläskkarré
600 g potatis
1 liter mjölk 3%
3 msk salt
1 tsk nymald svartpeppar
10 meter grisfjälster
Julkorv:
2 msk gula senapsfrön
1 msk grovt krossad kryddpeppar
2 tsk mald ingefära
Chilikorv:
1 knippe persilja
2 msk paprikapulver
1 msk anchochilipulver
2 tsk cayennepeppar
5 vitlöksklyftor
Koka potatisen mjuk. Skala och låt kallna. Koka upp mjölken och låt den kallna. Skär köttet i mindre bitar. Mal kött och potatis i en köttkvarn. Blanda med mjölken. Krydda med salt och peppar. Dela upp färsen i två bunkar.
Julkorv:
Blanda färsen med senapsfrön, kryddpeppar och ingefära.
Chilikorv:
Blanda färsen med hackad persilja, paprikapulver, anchochilipulver och cayennepeppar. Skala och pressa i vitlöken.
Skölj genom fjälstren med kallt vatten. Fyll fjälstren med vardera smet. Knyt till lagom storlek. Frys in korven eller tillaga den direkt. Julkorven pickas och sjuds i lättsaltat vatten med lagerblad och kryddpeppar ca 15 min. Chilikorven pickas och steks på medelstark värme runt om ca 15 min.
Senaste kommentarer