Edward Bloms maffiga och mysiga glögg

Edward Bloms maffiga och mysiga glögg

Edward Bloms maffiga och mysiga glögg

Finns det någon fler än jag som längtar till jul? Eller egentligen längtar jag inte så mycket till själva julen utan allt runt om kring (inte stressen dock). Alla glöggpartyn/glöggmys, julbord, julskinka och skinkstutar, risgrynsgröt, julsenap, julgodis, lussekatter och pepparkakor, dofterna, stämningen. Ja, ni fattar! Som tur är kommer alla julrelaterade produkter ut i butik redan nu. Frågan är – ska man vänta eller är det okej att fuska? Jag röstar på fuska. Men sedan kommer man vara trött på alla julsmaker när julafton vankas. Samma visa varje år. Vill jag fuska har jag införskaffat Edward Bloms maffiga och mysiga glögg. Självklart har ytterligare en kändis satt sitt signum på vår mest älskade juldryck, julmust borträknat.

En etikett som helt matchar Edwards klädstil!

En etikett som helt matchar Edwards klädstil!

Gastronomen och kulturhistorikern Edward Blom har i år tagit fram en starkvinsglögg tillsammans med glöggtillverkaren Saturnus. Den ska ha en kraftig smak av rödvin, torkad frukt, klassiska kryddor och konjak. Lanseras ”helt enkelt” (hahaha) som Edward Bloms maffiga och mysiga glögg. Glöggen lanserades den 24 oktober, två månader innan julafton och i god tid för att fira första advent och Glöggens dag som firas den 1 december. Flaskan är på 750 ml och det är en starkvinsglögg med en alkoholprocent på 15 procent. Artikel nr: 72167. Pris: 99 kronor.

Kort historielektion i glögg av Edward Blom

  • Ursprungligen var glöggkryddorna läkemedel i det antika Grekland och Rom och under hela medeltiden var glögg en medicin (och njutningsmedel) för kungar och adel.
  • På 1700-talet hade kryddor och socker blivit så pass överkomligt i pris att även den svenska borgerligheten och andra ståndspersoner kunde unna sig detta, särskilt till julen som var årets största fest. Redan då förknippades julen just med doften av glögg.
  • På 1800-talet började glöggen precis som punschen säljas färdigblandad på flaska. Priset gick ständigt ned och fler hade råd att dricka denna medicin för kungar och drottningar.
  • På 1900-talet blev glöggen riktigt folklig och ingick i advents- och julfirandet hos de flesta svenska familjer.

Jessica Sundberg

Jag heter Jessica Sundberg och är 47 år, bor i Stockholm med min man Mattias och mina två älskade barn Filippa och Gustaf. Bloggen Leva Sunt handlar om att leva sunt och hitta balans på alla plan i livet. Jag blandar kost och recept, träning och hälsa, resor och vardag och hur man får detta att gå ihop i livet som heltidsarbetande förälder. Bloggen är helt enkelt en livsstilsblogg nischat mot hälsa i vardagen med inriktning mot familj. För att komma i kontakt med mig kan du maila: jess.sndbrg@gmail.com eller jessica@attlevasunt.se.

Du gillar kanske också...

1 svar

  1. Tack för tipset, den glöggen ska definitivt inhandlas till glöggfesten
    Kram Kajsa

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *