Viltfärsgryta med kantareller

Dags att laga till Viltfärsgryta med kantareller!

Dags att laga till Viltfärsgryta med kantareller!

Idag gjorde jag en helt magiskt god viltfärsgryta med kantareller. Jag valde att göra den i min Crock-Pot men det går lika bra i en vanlig gryta eller panna på spisen. Den här viltfärsgrytan passar utmärkt nu till hösten då många har fyllt frysen full med egenplockade eller köpta kantareller. Grytor generellt är dessutom extra gott då hösten, mörkret och kylan omger oss. Värmer gott i både mage och själ!

Jag valde att bryna både färs och grönsaker.

Jag valde att bryna både färs och grönsaker.

Jag hade hjortfärs i min gryta men jag är övertygad om att det går lika bra med älgfärs eller annan snarlik färs. Kanske även vanlig nötfärs skulle gå bra. Vilken svamp man använder beror på tycke och smak. Själv hade jag förvällda trattkantareller och det blev kanon. Gula kantareller, karljohan, champinjoner eller portabella är andra alternativ. Burksvamp fungerar också men låt den rinna av väl innan den används.

Låt gå på svag värme 3 timmar.

Låt gå på svag värme 3 timmar.

Min viltfärsgryta är mjölkfri. Jag använde mjölkfritt margarin när jag brynte färs och grönsaker. Matlagningsgrädden böts ut mot Creamy cooking original från Planti som jag vann i en box från Smakbox. Använd vanlig matlagningsgrädde, eller vill du lyxa till det använd vispgrädde!

En härligt god och mustig gryta med hjortfärs klar att ätas!

En härligt god och mustig gryta med hjortfärs klar att ätas!

Till servering passar det bra med kokt potatis – gärna pressad, ris eller god pasta. Även lingonsylt och syltlök är gott till.

Som jag skrev lagade jag till grytan i min Crock-Pot. En vanlig fråga jag får är om man ska bryna färs och grönsaker innan tillagning eller om det går lika bra att stoppa direkt i C-P. Jag väljer alltid att bryna framför allt köttet innan. Färs i synnerhet. Tycker smaken blir mycket godare. Sedan vad gäller färsen vill jag också försäkra mig om att den inte ligger i stora klumpar utan är just finfördelad. Det ser jag till när jag bryner. Lök och grönsaker är det hugget som stucket om man bryner innan. Om ni frågar mig alltså. Finnas inga rätt och fel. Bara smak och tycke.

Njut nu av denna goda rätt och det förhoppningsvis vackra, men troligen kalla, höstvädret!

Det bästa med hösten är att få njuta av en varm gryta.

Det bästa med hösten är att få njuta av en varm gryta.

Viltfärsgryta med kantareller, 6 port

800 g hjortfärs
500 g färsk svamp/200 g svamp på burk
1 gul lök
1/2 purjolök
2 msk smör eller margarin
2 1/2 dl matlagningsgrädde
1 msk vilt- eller kantarellfond
1 msk soja
1/2 dl messmör
2 msk senap
Salt, peppar och timjan

Tillagning Crock-Pot:
Skala och grovhacka löken. Strimla en halv purjolök, gärna lite av både det vita och gröna. Skär svampen i mindre bitar. Bryn färsen i margarin i crock-pot grytan. Tillsätt svamp, lök och purjolök och bryn några minuter till. Krydda med salt, svartpeppar och timjan. Ställ grytan på tillagningsenheten. Tillsätt 1/2-1 dl vatten. Kör på låg effekt 3 timmar.

Rör samman grädde, senap, fond, soja och messmör. När de tre timmarna har gått tillför du detta till grytan och rör om. Kör ytterligare 30 minuter på hög effekt. Smaka av med mer kryddor. Strö över hackad persilja.
Servera med kokt, gärna pressad potatis, eller ris. Lingonsylt och syltlök är gott till.

Tillagning på spis:
Skala och grovhacka löken. Strimla en halv purjolök, gärna lite av både det vita och gröna. Skär svampen i mindre bitar. Bryn färsen i margarin i crock-pot grytan. Tillsätt svamp, lök och purjolök och bryn några minuter till. Krydda med salt, svartpeppar och timjan. Rör samman grädde, senap, fond, soja och messmör. Tillför detta till grytan och rör om.

Låt grytan puttra på svag värme under lock i ca 10 minuter. Smaka av med mer kryddor. Strö över hackad persilja.
Servera med kokt, gärna pressad potatis, eller ris. Lingonsylt och syltlök är gott till.

Jessica Sundberg

Jag heter Jessica Sundberg och är 47 år, bor i Stockholm med min man Mattias och mina två älskade barn Filippa och Gustaf. Bloggen Leva Sunt handlar om att leva sunt och hitta balans på alla plan i livet. Jag blandar kost och recept, träning och hälsa, resor och vardag och hur man får detta att gå ihop i livet som heltidsarbetande förälder. Bloggen är helt enkelt en livsstilsblogg nischat mot hälsa i vardagen med inriktning mot familj. För att komma i kontakt med mig kan du maila: jess.sndbrg@gmail.com eller jessica@attlevasunt.se.

Du gillar kanske också...

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *